Media

Începe Sustain-a-bite – Noul proiect UE aduce în Europa alimente mai sănătoase și mai puțin procesate, pe bază de plante

2024-12-16

Proiectul Sustain-a-bite, finanțat de UE, urmează să redefinească alimentația pe bază de plante, cu alimente hrănitoare, minim procesate, care vor stimula sănătatea și sustenabilitatea, pas cu pas.

Espoo, Finlanda, 25 noiembrie 2024 - În următorii trei ani și jumătate, consorțiul Sustain-a-bite va conduce dezvoltarea de noi alimente pe bază de plante, îmbunătățind în același timp accesibilitatea și sustenabilitatea dietelor europene. Cu sprijinul programului UE Orizont Europa, acest efort de colaborare urmărește să creeze alimente care să satisfacă atât nevoile senzoriale/gustative, cât și de sănătate, reducând în același timp impactul asupra mediului. Proiectul este coordonat de Centrul de Cercetare Tehnică VTT din Finlanda, iar consorțiul include 19 parteneri din 13 țări.

„Misiunea noastră este să furnizăm soluții tehnologice care să permită opțiuni alimentare pe bază de plante, mai sănătoase, mai accesibile și atrăgătoare, respectând tradițiile alimentare europene, promovând în același timp sustenabilitatea”, a declarat Nesli Sözer, coordonatorul proiectului Sustain-a-bite și profesor la VTT.

Scopul Sustain-a-bite este de a dezvolta alternative alimentare minim procesate, folosind cereale integrale (orz, fasole faba și năut) și subproduse din fluxurile secundare din industria alimentară, cum ar fi tescovină de mere, morcovi și roșii.

„De la Revoluția Industrială, ne-am concentrat pe eliminarea nutrienților (de exemplu, fibre alimentare, vitamine și alți compuși care promovează sănătatea) din cereale pentru a îmbunătăți gustul și textura. Acum, Sustain-a-bite schimbă scenariul – aducându-le înapoi cu procese naturale și inovatoare pentru alimente mai sănătoase și mai gustoase pe bază de plante, fără a se baza pe ingrediente artificiale sau conservanți”, a adăugat Nesli Sözer.

Salutare alimente hrănitoare, gustoase și la prețuri accesibile!

Abordarea alimentelor în proiectul Sustain-a-bite se concentrează pe dezvoltarea alimentelor bogate în proteine, fibre alimentare, vitamine și nutrienți esențiali, cu niveluri scăzute de factori antinutriționali, grăsimi saturate și zaharuri adăugate, promovând astfel beneficiile pentru sănătate.

Valorificând puterea naturii prin concepte de co-(bio)procesare dezvoltate, consorțiul Sustain-a-bite are misiunea de a produce ingrediente curate, nutritive și versatile care reduc dependența de aditivi. Aceste ingrediente oferă beneficii pentru sănătate, accesibilitatea și durabilitatea alimentelor pe bază de plante.

În plus, procesele minime Sustain-a-bite sunt ușor accesibile și adaptabile pentru utilizare de către întreprinderile locale mici precum și de companii mai mari, facilitând adoptarea și implementarea pe scară largă.

Despre Sustain-a-bite

Sustain-a-bite was officially launched on 1 October, 2024 and is set to end on 31 March, 2028. The project gathers partners from across Europe with multidisciplinary expertise, including universities and technological centres, large food companies, along with experts in consumer behaviour, D&C and exploitation. Project partners are:  (Switzerland).

Sustain-a-bite a fost lansat oficial pe 1 octombrie 2024 și se va încheia pe 31 martie 2028. Proiectul reunește parteneri din întreaga Europă cu expertiză multidisciplinară, inclusiv universități și centre tehnologice, mari companii alimentare împreună cu experți în domeniul comportamentului consumatorilor, D&C și exploatare. Partenerii proiectului sunt: ​​VTT (Finlanda), University College Cork (Irelanda), Wageningen Food & Biobased Research (Olanda), IBA BUCURESTI (Romania), University of Milan (Italia), Innovarum (Spania), University of Vaasa (Finlanda), Teagasc (Irelanda), Technical University of Denmark (Danemarca), IZTECH (Turcia), University of Oxford (Marea Britanie),  University of Porto (Portugalia), MOA Foodtech (Spania), EIT Food CLC North-East (Polonia), Roquette (Franța), Viking Malt (Finlanda), Tymbark (Polonia) – MASPEX (entitate afiliată), BezMięsny (Polonia), and Bern University of Applied Sciences (Elveția).

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile la: https://sustain-a-bite.eu/

Urmăriți proiectul Sustain-a-bite în media!

X | @sustainabite 
LinkedIn | Sustainabite EU Project 
YouTube | @Sustainabite

Comunicat aici.