Media

Hidrocarburile aromatice policiclice din cereale și produsele lor derivate

2025-02-07

Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) constituie o clasă extinsă de poluanți organici cu risc potențial pentru sănătatea umană, iar prezența lor în alimente este nedorită, deoarece majoritatea prezintă proprietăți genotoxice, mutagenice și carcinogenice. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat aceste HAP-uri în trei grupe: posibili cancerigeni (2B), probabili cancerigeni (2A) și cancerigeni pentru oameni (grupa 1) (IARC, 2010). HAP-urile sunt prezente în atmosferă, sol, apă și într-o varietate de produse alimentare. Expunerea omului la HAP-uri are loc în principal prin consumul de alimente sau din cauza poluării mediului.

Cerealele (de ex. grâu, secară, orz, ovăz, orez) și produsele lor derivate (de ex. pâine, biscuiți, paste, cereale pentru micul dejun) se caracterizează, în general, prin niveluri scăzute de HAP-uri, dar prin consumul lor ridicat constituie surse majore de expunere la HAP-uri (EFSA, 2008).

Nivelul de contaminare cu HAP al cerealelor este influențat de gradul de poluare al zonei în care se cultivă, de condițiile climaterice și, de asemenea, de modul de uscare al grânelor. În schimb, pentru produsele derivate din cereale, contaminarea poate fi influențată de: materia primă, ingredientele adăugate, conținutul de grăsime al acestora, rețeta de fabricație, procesul de coacere (temperatură, durată, tipul de combustibil etc.) (Ciecierska și Obiedziński, 2013; Kamalabadi ș.a., 2019; Karşi ș.a., 2023).

Prin Regulamentul (CE) nr. 1881/2006, împreună cu modificările și completările ulterioare (1327/2014, 1993/2015, 835/2011) s-au stabilit noi niveluri maxime pentru benzo(a)piren (BaP) și separat pentru suma de 4 HAP-uri: benzo(a)piren, benzo(a)antracen (BaA), crisen (ChR) și benzo(b)fluoranten (BbF). BaP a fost clasificat de către IARC ca fiind unul dintre cele mai periculoase HAP-uri (Grupa 1 de carcinogenitate) și, din cauza acestei proprietăți, se folosește ca indicator al apariției și efectului HAP-urilor cancerigene în lanțul trofic al produselor alimentare. BaA, ChR și BbF sunt considerați posibil cancerigeni pentru oameni (Grupa 2B) (IARC, 2022). Pentru produsele procesate pe bază de cereale și alimente pentru sugari și copii mici a fost stabilit un nivel maxim de 1 µg/kg pentru BaP și sumă de 4 HAP-uri.

Condiția ca produsele alimentare românești să pătrundă pe piața UE și pe alte piețe este ca acestea să fie de bună calitate și să nu pună probleme de siguranță alimentară. Din acest motiv, nivelul HAP-urilor din alimente trebuie controlat și monitorizat pentru a fi menținut la nivelurile acceptabile prin regulamentele europene în vigoare. 

Astfel, în acest sens, în cadrul Laboratorului de Cromatografie al IBA București există proiectul PN 23 01 03 01  în derulare (2023-2026), prin care ne-am propus prin unul dintre obiectivele specifice, implementarea în practica de laborator a unui serviciu nou pentru determinarea simultană a 4 HAP-uri din cereale și produsele lor derivate. Metoda GC-MS/MS-d-SPE- QuEChERS a fost dezvoltată, validată „in-house” și se caracterizează printr-o bună sensibilitate: LOD = 0,06-0,11 µg/kg și LOQ = 0,20-0,35 µg/kg, îndeplinind cerințele impuse de Regulamentul (CE) 836/2011 (LOD ≤ 0,30 µg/kg; LOQ ≤ 0,90 µg/kg).

COMPARISON OF SOME EXTRACTION TECHNIQUES FOR THE DETERMINATION OF POLYCYCLIC AROMATIC HYDROCARBONS (PAHs) FROM OILSEEDS BY GC-MS/MS