Ghidurile alimentare emise de guvernele naționale urmăresc să stabilească un traseu alimentar pentru o viață sănătoasă. Un nou studiu internațional publicat în Lancet Planetary Health provoacă evaluările ghidurilor alimentare naționale pentru a include impactul asupra mediului al producției de alimente, analizându-se astfel implicațiile asupra modului în care ghidurile alimentare iau în considerare nu doar sănătatea populației umane, ci și a planetei.
Studiul realizat de cercetătorii de la universitățile Wageningen, Cornell și Zürich și de la Institutul de Cercetare pentru Agricultură Ecologică FiBL utilizează principiile sistemelor circulare de producție a alimentelor cu scopul de a evalua consecințele asupra mediului și contribuțiile nutriționale ale ghidurilor alimentare naționale bazate pe alimente. Autorii arată că volumul de produse de origine animală recomandat de ghidurile naționale de nutriție din Europa ar putea fi redus substanțial în favoarea mai multor alimente pe bază de plante și, de asemenea, consecințele majore asupra mediului ale alegerilor alimentare ar putea fi abordate prin practici agricole îmbunătățite.
În timp ce unele țări precum Germania și Suedia țin cont în prezent de sustenabilitatea mediului în îndrumările lor nutriționale pentru cetățeni, pentru majoritatea națiunilor, orientările alimentare bazate pe alimente sunt concepute strict în jurul sănătății și nutriției umane. Studiul a explorat cinci țări europene - Bulgaria, Malta, Țările de Jos, Suedia și Elveția - cu geografii și obiceiuri culturale diferite. Cercetătorii au descoperit că reducerea cantității recomandate de produse de origine animală din diete au potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în majoritatea cazurilor. În plus, utilizarea principiilor circularității în agricultură ar permite o utilizare îmbunătățită a terenurilor. Studiul a constatat că Suedia și Țările de Jos ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 12% și 24% și pot reduce utilizarea terenurilor cu 22% și, respectiv, 24%. În același timp, cantitatea la care au fost furnizate majoritatea nutrienților într-o „dietă circulară” a fost comparabilă cu recomandările ghidului alimentar.
Articol complet aici.