Mâncarea gătită este de multe ori o sursa de stress și chiar și de risipă: fie este prea multă, fie se repetă, iar bucătarii sau bucătăresele din gospodării simt o presiune constantă din acest punct de vedere. De aceea, este indicat să ne planificăm meniul pentru cel puțin o săptămână, poate chiar două.
Astfel, planificarea meniului trebuie să țină cont de câteva criterii:
- Lunea e nevoie de mâncare bazată pe prelucrarea sau consumul resturilor, după excesele din week-end.
- Vinerea trebuie un meniu de curățare, urmând un week-end cu multe bunătăți.
- Lasă pe week-end preparatele din carne de vită, porc sau miel. În celelalte zile preferă puiul, curcanul sau peștele. Carnea de rață sau de gâscă este de asemenea preferabil să o programezi pe week-end.
- Propune zile fără carne, preferabil înainte de week-end.
În orice caz, fii creativ dar nu aventuros. Ajută-te de rețetele oferite de profesioniști, dar ascultă și de experiența personală.