Media

FoodSafety4EU – Uleiul mineral din alimente

2022-03-04

Ce este uleiul mineral?

Hidrocarburile din uleiurile minerale (MOH) cuprind o gama variată de compuși (mii de izomeri) obținuți prin distilarea și rafinarea petrolului, care pot fi împărțiți în două clase principale: ulei mineral saturat (MOSH) și hidrocarburi aromatice (MOAH).

 

De ce MOSH și MOAH pot fi găsite în alimente?

Acestea pot intra în alimente atât prin căi neintenționate cât și intenționate, distribuite de-a lungul lanțului de protecție, de la câmp până la produsul finit.

Printre sursele neintenționate ne amintim contaminarea mediului în principal din cauza arderii incomplete a uleiului de încălzire, motorinei, uleiurilor lubrifiante și resturilor de asfalt, folosirea pesticidelor pe bază de uleiuri minerale, operațiunile de recoltare mecanizată, contactul accidental cu echipamente tehnice.  În special, ambalajul din carton reciclat conține reziduuri de solvenți de cerneală de imprimare, care, în absența unei bariere funcționale, pot migra cu ușurință în alimente. 

Efect toxicologic

MOSH și MOAH au toxicitate diferită: în timp ce primele dau o bioacumulare puternică în diferite organe și țesuturi, cele din urmă pot avea activitate genotoxică și carcinogenă.

Citește mai mult pe site-ul FOODSAFETY4EU.