Media

Fipronil: Comisia UE ridică limitele în timp ce noi cazuri de contaminare apar în Italia

2024-02-01

Recent, Comisia Europeană a emis Regulamentul 2024/347, din 22 ianuarie 2024, care presupune modificări la Anexele II și V la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European. Aceste modificări implică o creștere a limitelor reziduale de fipronil găsite în anumite produse, inclusiv în carne. Această decizie se bazează pe o evaluare recentă a riscurilor efectuată de EFSA, care a concluzionat că îngrijorările consumatorilor privind consumul nu sunt asociate cu reziduurile de fipronil din produsele alimentare luate în considerare (adică trestie de zahăr și grăsime de bovine, ovine și caprine). Decizia a fost luată din cauza importului de materii prime furajere din țări terțe care folosesc intens Fipronil în practicile lor agricole.

Fipronilul este un pesticid care a fost legat de diverse probleme de sănătate și care reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă pentru mediu, în special pentru albine și fauna acvatică.

La aproximativ șapte ani după ce scandalul fipronilului a zguduit lanțul de aprovizionare a păsărilor de curte, a apărut un nou caz legat de hrana animalelor.

De la sfârșitul anului 2023, au fost detectate cazuri de contaminare cu fipronil în țesutul adipos al bovinelor expuse la furaje contaminate în Italia. Investigații ulterioare sunt în desfășurare pentru a determina prezența acestuia în alte matrici alimentare. Descoperirea a fost făcută în timpul unei verificări aleatorii, ca parte a unui plan țintit, concentrându-se pe țesutul adipos al unei vaci de lapte la un abator. Eforturile ulterioare de urmărire au scos la iveală reziduuri în laptele de vacă. Se crede această contaminarea a provenit din utilizarea materiilor prime furajere, în special a anumitor loturi de distilatori, importate din țări terțe care utilizează pe scară largă fipronil în practicile lor agricole.

Această cercetare este semnificativă, deoarece are potențialul de difuzare mai largă și implicații economice, deoarece expunerea cronică la doze mici de fipronil, potențial cauzată de contaminarea furajelor, poate avea efecte adverse asupra ratelor de creștere, conversiei furajelor și producției de lapte.

Articol complet aici.