Media

FAO solicită o nouă abordare pentru a stopa pierderile de teren arabil din cauza deșertificării

2020-06-18

Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale pentru combaterea deșertificării și a secetei din 17 iunie, directorul general al FAO, Qu Dongyu, a solicitat o nouă abordare pentru a stopa pierderile de teren cauzate de schimbările climatice. Acesta a ținut un discurs în cadrul evenimentului virtual RECSOIL: Recarbonizarea solurilor globale, eveniment dedicat acestei zile.

Qu a declarat că “în condițiile actuale, producția, transporturile, distribuția și comerțul produselor agricole întâmpină mari provocări și că este nevoie de noi abordări pentru a crește productivitatea solului, limitând însă degradarea și poluarea acestuia, protejând ecosistemele și biodiversitatea”.

Pe măsură ce crește cererea pentru hrană umană și animală, pentru fibre pentru hârtie, energie, îmbrăcăminte și alte utilizări, directorul general al FAO a menționat că sănătatea și productivitatea terenurilor cultivabile existente a scăzut, agravată și de schimbările climatice. De asemenea, Qu a spus că peste 2 miliarde de hectare de teren arabil anterior productiv este acum degradat, iar seceta și deficitul de apă au aplificat problema.

Aproape 44% dintre terenurile cultivabile ale lumii se află pe terenuri aride, aceste terenuri fiind casa a 30% din populația globală (peste 100 de țări).

FAO împreună cu Global Soil Partnership au demarat inițiativa RECSOIL: Recarbonizarea solurilor globale, o inițiativă care sprijină fermierii, pentru a stimula gestionarea durabilă a solului și pentru a spori stocurile de carbon organic ale acestuia.

De asemenea, FAO pregătește un program specific privind terenurile aride și deficitul de apă pentru a preveni eroziunea solului și pentru a promova gestionarea durabilă a solului precum și pentru diversificarea culturilor.

 Articol preluat http://www.fao.org/news/story/en/item/1294000/icode/