În martie 2025, Indicele FAO al Prețurilor Alimentare a rămas stabil la 127,1 puncte. Scăderile la cereale și zahăr au fost compensate de majorări la uleiuri vegetale și carne. Prețurile la grâu, porumb și orez au scăzut datorită condițiilor bune de recoltă și cererii reduse, în timp ce uleiurile vegetale au crescut semnificativ din cauza ofertei scăzute și cererii globale puternice. Prețurile la carne au fost susținute de reluarea comerțului internațional, în special în UE, iar cele la lactate s-au stabilizat pe fondul cererii ridicate pentru unt și lapte praf. Zahărul a înregistrat o scădere ușoară, dar riscurile climatice continuă să influențeze piața.
............................................
Indicele FAO al Prețurilor Alimentelor (FFPI) a avut o medie de 127,1 puncte în martie 2025, rămânând aproape neschimbat față de februarie. Scăderile în indicii de preț pentru cereale și zahăr au fost compensate de creșterile înregistrate la carne și uleiuri vegetale, în timp ce indicele pentru lactate a rămas stabil. Per ansamblu, FFPI a fost cu 8,2 puncte (6,9%) mai mare decât nivelul său corespunzător din martie 2024, dar cu 33,1 puncte (20,7%) sub vârful atins în martie 2022.
Indicele FAO al Prețurilor la Cereale a scăzut cu 2,6% față de luna precedentă, ajungând la 109,7 puncte, și cu 1,1% sub nivelul din martie 2024. Prețurile internaționale la grâu au scăzut pe fondul reducerii îngrijorărilor legate de condițiile culturilor în emisfera nordică, dar presiunile din Rusia și modificările comerciale din Turcia au limitat scăderea. Porumbul a înregistrat o scădere a prețurilor datorită condițiilor favorabile în Brazilia și începutului recoltei în Argentina, în timp ce cererea slabă din China și incertitudinile comerciale au avut, de asemenea, un impact. Prețurile la sorg au scăzut, iar cele la orz au crescut ușor. Indicele pentru orez a scăzut cu 1,7%, determinat de cererea scăzută și de oferte ample.
Indicele FAO al Uleiurilor Vegetale a crescut cu 3,7% în martie, ajungând la 161,8 puncte, fiind cu 23,9% mai mare decât în urmă cu un an. Creșterea s-a datorat prețurilor mai mari la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui. Prețurile la uleiul de palmier au crescut din cauza ofertei scăzute în Asia de Sud-Est. Uleiul de soia a fost susținut de cererea internațională puternică, iar uleiurile de rapiță și floarea-soarelui au crescut din cauza reducerii exporturilor și cererii globale constante.
Indicele FAO al Prețurilor la Carne a crescut cu 0,9% față de februarie, ajungând la 118 puncte. Prețurile la carnea de porc au crescut în UE după ce Germania a recăpătat statutul de țară liberă de febra aftoasă. Cererea puternică a susținut prețurile la carnea de miel și vită, în timp ce carnea de pasăre a rămas stabilă, în ciuda focarelor de gripă aviară.
Indicele FAO al Prețurilor la Lactate a rămas stabil la 148,7 puncte, dar a fost cu 19,9% mai mare decât în martie 2024. Prețurile la brânză au scăzut cu 1,8%, în timp ce cele la unt și lapte praf au crescut, datorită cererii ridicate și ofertei reduse în Oceania și Europa.
Indicele FAO al Prețurilor la Zahăr a scăzut cu 1,4% în martie, pe fondul unei cereri globale slabe. Ploile recente în regiunile cheie din Brazilia au contribuit la această scădere, însă perspectivele reduse de producție în India și incertitudinile privind recolta din Brazilia au limitat scăderea.