FAO a lansat pe 8 septembrie două instrumente practice concepute pentru a încuraja reținerea carbonului climatic din sol, un instrument cheie pentru a combate schimbările climatice.
Colecatrea carbonului implică îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă prin reținerea carbonului organic din sol, fiind considerată o modalitate eficientă de reducere a gazelor cu efect de seră. Deoarece solul bogat în carbon este mai sănătos și mai fertil, acesta poate aduce beneficii fermierilor, contribuind în același timp la îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a Obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Cele două produse prezentate sunt o hartă globală care ilustrează cât și unde poate fi reținut CO2 și un manual tehnic de bune practici pentru reținerea și menținerea stocurilor de CO2 în soluri.
Degradara unei treimi din solurile planetei a dus la eliberarea a 78 de gigatone de carbon în atmosferă, astfel încât, deteriorarea suplimentară a stocurilor de carbon din sol printr-o gestionare deficitară a acestuia ar împiedica eforturile de a limita creșterea temperaturilor globale.
Pe măsură ce clima se schimbă, este probabil ca în atmosferă să se piardă mai mult carbon decât sa fie reținut în sol, dacă practicile agricole obișnuite continuă.
Articol complet aici.