Media

FAO îndeamnă țările membre G20 să protejeze lanțurile de aprovizionare cu alimente, în contextul COVID19

2020-04-22

Pandemia Covid19 nu este doar o preocupare majoră pentru sănătate apublică, ci și o amenințare la securitatea alimentară globală, una care poate fi atenuată prin evitarea măsurilor care perturbă lanțurile de aprovizionare cu alimente, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu, miniștrilor agriculturii din țările G20, în data de 21 aprilie 2020.

„Asigurarea accesului la o alimentație/nutriție sigură este o parte esențială a menținerii stării de sănătate”, a spus el, recomandând țărilor să consolideze producția locală și să scurteze lanțurile de aprovizionare cu alimente.

„Trebuie să colaborăm cu fiecare actor din lanțul de aprovizionare, să construim parteneriate publice-private și să promovăm inovația”, a spus Qu în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor agriculturii G20 privind securitatea alimentară și nutriția, convocată de Regatul Arabiei Saudite, acolo unde are loc președinția G20.Vorbind în numele celor trei agenții de alimentație ale ONU cu sediul la Roma (FAO, PAM și IFAD), directorul general al FAO a cerut, de asemenea, miniștrilor G20, să includă obiective pe termen lung în cadrul politicilor de alimentație în țările din care fac parte. 

“Criza deschide o oportunitate de a accelera transformarea sistemului alimentar”, a spus Qu, arătând instrumentele de comerț electronic ca o modalitate de a îmbunătăți rezistența locală și de a consolida legăturile directe între producători și consumatori. Sunt necesare noi modele de afaceri. Este timpul să accelerăm comerțul electronic în agricultură și în sistemele alimentare de pe tot globul”, a spus el.

Articol integral: FAO urges at G20 meeting protection of food supply chains amid COVID19 threat