Media

FAO și UNICEF Introduc un Nou Indicator SDG pentru Diversitatea Dietară Minimă

2025-03-14

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și UNICEF au preluat custodia unui nou indicator SDG privind Diversitatea Dietară Minimă (MDD), esențial pentru monitorizarea progresului în lupta împotriva malnutriției și atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 2 (Zero Foamete). Acest indicator, adoptat oficial de Comisia Statistică a ONU, va evalua diversitatea alimentației la nivel global, având un impact major asupra politicilor de nutriție.

De ce este important MDD?
Diversitatea dietară este un factor-cheie pentru prevenirea malnutriției și menținerea unei diete sănătoase. MDD este un instrument esențial pentru monitorizarea și îmbunătățirea nutriției la nivel global, cu accent pe femeile aflate la vârsta reproductivă (MDD-W) și copii (MDD-C). Acesta analizează dacă au fost consumate cel puțin 5 din 10 grupuri alimentare esențiale, inclusiv cereale, legume, carne, lactate și ouă și permite monitorizarea securității alimentare precum și ajustarea strategiilor de nutriție la nivel global.

Impactul noului indicator
FAO și UNICEF, în colaborare cu OMS, vor folosi MDD pentru a analiza tendințele globale și a îmbunătăți politicile alimentare. Conform raportului Starea Securității Alimentare și Nutriției în Lume, peste 2,8 miliarde de oameni nu își permit o dietă sănătoasă, iar obezitatea la adulți este în creștere. Cu acest nou instrument, țările pot dezvolta strategii eficiente pentru combaterea malnutriției și promovarea unei alimentații echilibrate.

Sursa FAO.