Media

Expunerea la pertubatori endocrini în timpul sarcinii poate dăuna dezvoltării neurologice la copii

2022-02-23

Un studiu publicat recent arată că expunerea la un amestec de substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin (EDC) la începutul sarcinii ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării creierului și asupra dobândirii limbajului la nou-născuți, chiar și atunci când nivelurile individuale de EDC sunt în limitele de reglementare admise.

Substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin (EDC) sunt substanțe chimice care imită, blochează sau interferează cu hormonii din sistemul endocrin al organismului. Oamenii sunt expuși simultan la o varietate de EDC prin hrană, aer, apă etc. în zilele noastre și există o cantitate din ce în ce mai mare de dovezi științifice care arată efectele severe ale acestor substanțe asupra sănătății umane.

Cu toate acestea, aceste studii se concentrează adesea doar pe o singură substanță perturbatoare. Astfel, reglementările privind utilizarea ECD-urilor se bazează în întregime pe evaluarea riscului substanței individuale, neglijând faptul că oamenii sunt expuși la mai multe substanțe în același timp.

În schimb, studiul recent publicat, realizat în cadrul proiectului EDC-MixRisk, finanțat de UE, a folosit o abordare de evaluare a riscurilor centrată pe amestec.

Detalii despre proiect și despre acest studiu, găsiți aici.