O nouă analiză a riscurilor de Listeria pentru trei categorii de alimente a fost efectuată de o echipă de oameni de știință la o reuniune comună organizată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - Reuniunea comună de experți privind riscul microbiologic. Evaluare a avut loc la Geneva, Elveția, începând cu sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie 2023. Experții au propus diverse recomandări ca precursoare la o posibilă revizuire a ghidurilor privind controlul Listeria în alimente.
Cercetarea a evidențiat implicațiile datorate abaterii de la utilizarea corectă a alimentelor, sugerând importanța îmbunătățirii etichetelor alimentelor pentru a facilita o preparare corecta a acestora. În plus, experții au subliniat importanța ca întreprinderile să ia în considerare impacturile potențiale ale schimbărilor climatice asupra siguranței alimentelor.
Experții au efectuat evaluări de risc ale Listeria monocytogenes în alimente selectate, utilizând modele care au fost dezvoltate recent, după ultima întâlnire a comisiei.
Aceste întâlniri au fost un răspuns la solicitarea Comitetului Codex pentru Igiena Alimentară de a efectua o evaluare cuprinzătoare a riscului de Listeria monocytogenes în alimente, de la producție până la consum. Descoperirile vor contribui la eventualele revizuiri ale principiilor generale ale ghidurilor de igienă alimentară pentru a gestiona acest agent patogen de origine alimentară.
Modelele de risc au fost considerate a fi eficiente, dar experții au sugerat că modelul doză-răspuns ar putea fi îmbunătățit prin încorporarea unor factori suplimentari, cum ar fi condițiile de sănătate ale celor expuși riscului. Experții au sugerat, de asemenea, că aceste modele ar trebui să rămână accesibile ca instrumente open-source. Cercetarea a identificat mai mulți factori de risc și strategii de atenuare. De exemplu, în modelul de pepene galben tăiat cubulețe, utilizarea apei adecvate pentru producția primară și utilizarea unui sistem de irigare care împiedică apa să atingă partea comestibilă a culturii ar putea reduce riscul. Dimpotrivă, gestionarea defectuoasă a apei de spălare și igiena mediului în timpul procesării ar putea crește riscul.
Articol preluat de aici.