În zilele de 10-11 octombrie, USAMV Cluj Napoca împreună cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare-IBA București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – Facultatea de Biotehnologii au organizat Conferința intitulată Evaluarea riscurilor pe filiera alimentară prin abordarea conceptului One Health – eveniment aflat sub umbrela proiectului ADER 16.1.2 "Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanţul alimentar conform conceptului One Health".
Evaluarea riscurilor pe filiera alimentară este esențială pentru asigurarea siguranței alimentare și protecția sănătății publice. Abordarea conceptului One Health, care subliniază interconexiunea dintre sănătatea umană, sănătatea animalelor și sănătatea mediului, oferă un cadru integrat pentru această evaluare.
Prin aplicarea acestui concept, cercetătorii și autoritățile pot identifica și analiza riscurile care pot apărea în diverse etape ale lanțului alimentar, de la producție la consum. Aceasta include riscurile biologice, chimice și fizice, precum și impactul schimbărilor de mediu asupra sănătății alimentelor.
Un exemplu concret este evaluarea riscurilor asociate cu bacterii rezistente la antibiotice, care pot afecta atât animalele, cât și oamenii. Colaborarea între sectorul sanitar, cel veterinar și mediul înconjurător devine fundamentală pentru a preveni și controla focarele de boli animal sau timpuri de focare epidemiologice.
Implicarea comunităților, educația publicului și formularea de politici bazate pe dovezi sunt de asemenea componente cheie ale abordării One Health. Prin adoptarea unor strategii proactive și integrate, se poate îmbunătăți siguranța alimentară și sănătatea globală.
Prezentările din cadrul evenimentului se pot descărca de aici:
- Universitatea de Ṣtiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară „Psihobioticele în Alimente: Producerea, Condiționarea și Impactul asupra Sănătății Mentale în cadrul One Health" | Prof Univ. Dr. Dan Vodnar
- Universitatea de Ṣtiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară „Comerţul, securitatea alimentară şi conceptul „One Health"| conf. dr. Cerbu Constantin
- Universitatea de Ṣtiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară “Contaminarea cu micotoxine - o amenințare globală asupra siguranței alimentelor în conceptul One Health” | prof. dr. Macri Adrian Maximilian
- Insitutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București “ADER 16.1. Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanţul alimentar conform conceptului One Health” | Dir. Gen. Nastasia Belc
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare “Aplicații ale Inteligenței Artificiale în controlul autenticității alimentelor” |drd. Ariana Hațegan
- Universitatea de Ṣtiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară “ Impactul antibiorezistentei la bacteriile izolate din alimente: o provocare continuă în cadrul conceptului "One Health" | conf. dr. Tăbăran Alexandra
- Universitatea de Ṣtiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară „ Antibiorezistenţa microbiană la animale: importanţa în conceptul „One Health” | prof. dr. Fiţ Nicodim
- SC FRIESLANDCAMPINA ROMANIA SA Prevenția bazată pe risc-Contribuția Procesatorului in conceptul One Health | dr. Ing Gabriel Valasutean
- Insitutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București ” Evaluarea riscurilor microplasticelor în ecosistemul alimentar: O abordare One Health” | Dir. Tehnic Gabriel Mustățea
- UMF Carol Davila „Fundamentarea dezvoltării nutraceuticelor pe principii farmacognostice și farmacoterapice, în contextul abordării integrate pentru sănătate One-Health” | Sef lucr. Dr. Ines Dima
- Universitatea de Ṣtiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Comportamentul de consum alimentar al tinerilor in contextul “One Health” | prof. Pocol Cristina
- INCDO-INOE 2000 subsidiary Research Institute for Analytical Instrumentation ICIA " Integrarea proteinelor alternative în alimentație și evaluarea riscurilor pentru sănătatea umană și mediu în abordarea One Health" | Dr. Ing. Anca Becze
- Insitutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București Dezvoltarea unei platforme colaborative One health | Cristian Serbancea