Media

Evaluarea conținutului de bisfenol A din alimente și ambalaje de uz alimentar

2020-04-17

În faza a 4- a a proiectului național PN 19 02 03 02 “Ambalajul, instrument – sistem de informare și protecție, esențial în managementul siguranței alimentare " a fost evaluat conținutul de bisfenol A din alimente și ambalaje de uz alimentar.

Bisfenolul A, (2,2-Bis(4-hidroxifenil) propan), este un compus organic de sinteză chimică obținut în urma reacției de condensare dintre două molecule de fenol și o moleculă de acetonă. Are formula moleculară C15H16O2.

Utilizarea pe scară largă a bisfenolului A este datorată principalelor proprietăți ale acestuia, dintre care cele mai importante sunt rigiditatea, transparența și rezistența pe care le conferă materialelor de ambalare.

Bisfenolul A este clasificat în UE ca substanță cu efecte toxice asupra capacității de reproducere. Expunerea la bisfenol A este legată de multe efecte adverse asupra sănătății la animale și la om, cum ar fi: cancer de prostată, cancer de sân , obezitate, diabet, probleme cardiovasculare, efecte asupra sistemului reproducător.

Evaluarea conținutului de bisfenol A din alimente și ambalaje de uz alimentar