Media

Emulgatorii alimentari pot crește riscul de boli cardiovasculare - nou studiu

2023-09-20

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Université Sorbonne Paris, în colaborare cu oameni de știință din diverse instituții, a ridicat îngrijorări cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate consumului de alimente care conțin emulgatori. Publicat în British Medical Journal, studiul sugerează că utilizarea pe scară largă a emulgatorilor în alimentele procesate ar putea crește riscul de boli cardiovasculare (CVD). Descoperirile au determinat apeluri pentru o reevaluare a reglementărilor privind utilizarea aditivilor alimentari pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Emulgatorii, clasificați în grupul „numărul E” de aditivi alimentari, se găsesc în mod obișnuit în alimentele ambalate, cum ar fi produse de patiserie, prăjituri, înghețată, deserturi, ciocolată, pâine, margarină și alimente gata preparate. Acești aditivi, inclusiv amidonul modificat, lecitine, caragenan, fosfați, gume și pectine, sunt adăugați pentru a îmbunătăți aspectul, aroma, consistența și durata de valabilitate a alimentelor procesate.

Cercetările anterioare au sugerat că emulgatorii pot perturba bacteriile intestinale și pot contribui la inflamație, făcând persoanele mai sensibile la probleme cardiovasculare.

Studiul și-a propus să investigheze potențialele asocieri dintre expunerea la emulgatori și riscul de boli cardiovasculare (BCV), inclusiv boli coronariene și cerebro-vasculare. Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu de cohortă prospectiv care a implicat 95 442 de adulți francezi cu o vârstă medie de 43 de ani, care nu au avut anterior BCV. Participanții au completat cel puțin trei (până la 21) înregistrări alimentare de 24 de ore în timpul primilor doi ani ai studiului.

Articol complet aici.