Media

EFSA: rezistența bacteriană combătută prin reducerea consumului de antibiotice

2024-03-15

Țările care au scăzut consumul de antibiotice atât la animale, cât și la oameni au înregistrat o reducere a bacteriilor rezistente la antibiotice. Aceast lucru reiese din cel de-al patrulea raport comun privind analiza integrată a consumului de agenți antimicrobieni și apariția rezistenței antimicrobiene (AMR), publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Având o abordare One Health, care recunoaște legătura dintre sănătatea oamenilor și a animalelor, raportul prezintă date colectate în principal între 2019 și 2021 privind consumul de antibiotice și apariția rezistenței antimicrobiene în Europa.

Pentru prima dată, în cadrul acestui proiect, cele trei agenții au analizat tendințele consumului de antimicrobiene și AMR în Escherichia coli (E. coli) atât de la oameni, cât și la animale. Ei au analizat, de asemenea, modul în care aceste tendințe s-au schimbat la oameni și la animalele în perioada 2014 – 2021. De exemplu, în acest interval de timp, consumul de antibiotice la animalele a scăzut cu 44%.

Analiza efectuată de cele trei agenții a constatat că bacteriile E. coli atât la animale, cât și la oameni, devin din ce în ce mai puțin rezistente la antibiotice, pe măsură ce consumul general de antibiotice este redus. Acest lucru arată că tendințele îngrijorătoare ale rezistenței la antibiotice pot fi inversate prin acțiuni și politici adecvate.

Articol complet aici.