Media

EFSA reevaluează siguranța aditivului etoxichina pentru hrana animalelor

2022-03-03

EFSA a reevaluat etoxichina, aditivul pentru hrana animalelor și nu a putut concluziona cu privire la siguranța acestuia pentru anumite grupuri de animale, consumatori și mediu.

Etoxichina a fost autorizată în UE ca aditiv pentru hrana animalelor, pentru toate speciile și categoriile de animale până în 2017, pentru proprietățile sale antioxidante.

Prezența p-fenetedinei, o impuritate care rămâne în aditiv după procesul de fabricație și care este un posibil mutagen (adică susceptibil de a provoca mutații în materialul genetic al animalelor și oamenilor) a făcut ca experții Grupului EFSA să nu poată exclude riscuri pentru animalele cu speranță de viață lungă și pentru cele crescute pentru reproducere. În schimb, aditivul este considerat sigur pentru animalele crescute pentru producția de carne, cum ar fi pui, porci, vite, iepuri și pește.

Din cauza lipsei de date privind prezența p-fenetidinei în țesuturi și produse alimentare de origine animală, experții nu au putut trage o concluzie nici pentru consumatori. Panelul a subliniat, însă, necesitatea de a minimiza expunerea utilizatorilor prin inhalare, din cauza prezenței acestei impurități în aditiv.

 

Articol preluat de aici.