Media

EFSA recomandă supraveghere post-vaccinare pentru detectarea focarelor de gripă aviară

2024-04-17

Supravegherea post-vaccinare este crucială pentru detectarea promptă a focarelor de gripă aviară și pentru a dovedi lipsa bolii, permițând mișcarea în siguranță a păsărilor. Acesta este rezultatul cheie al noului aviz științific al EFSA, care evaluează, de asemenea, opțiunile de reducere a riscurilor în urma vaccinării preventive și de urgență.

EFSA a fost rugată să ofere o imagine de ansamblu cuprinzătoare a opțiunilor eficiente de supraveghere și a măsurilor de reducere a riscurilor pentru gripa aviară. Oamenii de știință au evaluat aceste măsuri și implicit dacă strategiile de supraveghere disponibile ar putea demonstra lipsa bolii, permițând astfel circulația în siguranță a păsărilor de curte. Experții EFSA au analizat în mod special strategiile de supraveghere pentru scenariile de vaccinare preventivă și de urgență, stabilind speciile țintă de păsări de curte (pui, curcan sau rață), numărul de animale care trebuie testate, metoda de diagnosticare și perioada de prelevare.

În cazul vaccinării de urgență pentru gripa aviară înalt patogenă (HPAI), oamenii de știință au ajuns la concluzia că schemele de supraveghere pentru detectarea timpurie a noilor focare ar trebui să ia în considerare tipul de păsări de curte și dimensiunea efectivului, ca fiind eficiente. Dacă vaccinarea este preventivă, pentru a dovedi absența bolii se recomandă testarea virologică lunară a până la 15 păsări moarte pentru a proteja circulația păsărilor de curte și a produselor aferente. De asemenea, atât efectivele vaccinate, cât și cele nevaccinate, trebuie supuse supravegherii pasive.

Experții din laboratorul de referință al UE și EFSA au lucrat îndeaproape pentru a recomanda cele mai adecvate teste de diagnostic pentru supraveghere, în funcție de tipul de vaccin, strategia de vaccinare (de exemplu, de urgență sau preventivă) și domeniul de aplicare al supravegherii. Trebuie folosite metode mai sensibile atunci când cantitatea de virus din sânge este probabil să fie scăzută din cauza vaccinării.

Articol complet aici.