Media

EFSA – o nouă concluzie despre hidrocarburile saturate

2023-03-29

Experții EFSA au concluzionat provizoriu că hidrocarburile saturate (MOSH) nu reprezintă o problemă pentru sănătate. Ei au confirmat, de asemenea, că unele substanțe din grupul cunoscut sub numele de hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale (MOAH) reprezinta o problemă de sănătate.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unui proiect de aviz științific care a fost lansat astăzi pentru consultare publică și actualizează evaluarea anterioară a riscurilor de către EFSA pentru hidrocarburile din uleiuri minerale.

Hidrocarburile minerale (MOH) cuprind o gamă largă de compuși chimici obținuți în principal din distilarea și rafinarea petrolului. Ele sunt clasificate în două grupuri principale denumite MOSH și MOAH.

Pentru MOSH, efectele adverse asupra ficatului nu sunt relevante pentru oameni.

Experții au analizat, de asemenea, două tipuri diferite de MOAH, concluzionând pentru unul dintre ele că poate deteriora ADN-ul, provocând astfel cancer. Pentru genotoxine de acest tip nu se pot stabili nivele sigure.

Puține informații despre apariția MOAH în alimente sun disponibile, așa că experții au lucrat la două scenarii predictive diferite, ambele indicând o posibilă problemă de sănătate folosing o abordare a marjei de expunere.

Articol complet aici.