Media

EFSA: mai mult spațiu în fermele de vite și păsări

2023-05-16
Vacile de lapte, rațele, gâștele și prepelițele au nevoie de mai mult spațiu și de locuințe îmbunătățite, conform recomandărilor privind bunăstarea animalelor publicate în data de 16 mai 2023 în două noi avize științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).  Spațiul suficient pentru deplasare și odihnă este un factor important în bunăstarea vacilor de lapte. Fiecare vacă trebuie să aibă acces la un spațiu total interior – inclusiv o zonă pentru culcare – de cel puțin 9 m2.

 

Alte recomandări includ: acordarea accesului vacilor de lapte la pășune cu zone drenate și umbrite; monitorizarea regulată pentru șchiopătare, mastită și tulburări metabolice; și utilizarea periilor în toate sistemele de adăpostire libere (adică sistemele în care vacile nu sunt legate) pentru a le permite vacilor să efectueze comportamente naturale, cum ar fi zgârierea și îngrijirea corpului. Dacă sunt adăpostite în cabine, vacile ar trebui să aibă spațiu individual și material de așternut suficient de gros.

Oamenii de știință au luat în considerare, de asemenea, pericolele pentru bunăstarea rațelor, gâștelor și prepelițelor. EFSA a identificat mai multe pericole care au un impact negativ asupra bunăstării păsărilor și oferă măsuri pentru prevenirea acestora.

Articol complet aici.