Media

EFSA- Compușii chimici din alimente

2020-10-16

Compușii chimici sunt elemente esențiale pentru fiecare obiect care există. Toată materia vie, inclusiv oamenii, animalele și plantele, constau din substanțe chimice. Toate alimentele sunt alcătuite din substanțe chimice.

Substanțele chimice din alimente sunt în mare parte inofensive, fiind chiar de dorit - substanțele nutritive precum carbohidrații, proteinele, grăsimile și fibrele. Multe dintre aceste substanțe apar în mod natural și contribuie la o dietă completă.

Cu toate acestea, substanțele chimice pot avea o varietate de proprietăți toxicologice, dintre care unele pot avea efecte adverse la oameni și animale. De obicei, acestea nu sunt dăunătoare decât daca suntem expuși la ele pentru o lungă perioadă de timp și la niveluri ridicate. Oamenii de știință ajută la protejarea împotriva acestor efecte dăunătoare prin stabilirea unor niveluri sigure. Acest aviz științific îi informează pe factorii de decizie care reglementează utilizarea substanțelor chimice în alimente. Venind în sprijinul acordului european Green Deal, EFSA și Agenția Europeană pentru Produse Chimice au elaborat un document de poziție comun cu privire la ideea „o substanță - o evaluare” pentru produsele chimice. Lucrarea analizează situația actuală și propune soluții care susțin simplificarea, micșorarea costurilor precum și îmbunătățirea reglementărilor.

Citiți articolul complet aici.