București, 28 octombrie 2025 – Peste 30 de reprezentanți ai ministerelor, institutelor de cercetare, universităților și organizațiilor locale au participat, la Palatul Victoria, la workshopul „Politici alimentare sustenabile – un pilon pentru sănătatea națională”, organizat în Sala Dobrogea.
Evenimentul a fost coordonat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București și al Academiei de Științe Medicale, în cadrul proiectelor europene CLEVERFOOD – Horizon Europe și național ADER 16.1.2 – One Health.
Scopul principal al workshopului a fost stimularea dialogului intersectorial privind integrarea sănătății publice în politicile alimentare naționale și locale – o direcție esențială pentru construirea unui sistem alimentar sustenabil și echitabil.
Discuții interactive și idei inovatoare
Agenda evenimentului a inclus sesiuni de lucru și dezbateri privind barierele care împiedică adoptarea unei alimentații sănătoase, dar și identificarea de soluții și politici publice pentru promovarea unei alimentații echilibrate.
Participanții au fost implicați activ, răspunzând prin instrumente digitale precum Mentimeter la întrebări despre conceptul „One Health” și contribuind la identificarea principalelor obstacole în calea unei alimentații sănătoase – de la accesul redus la produse locale și prețurile ridicate, până la marketingul agresiv al produselor ultraprocesate sau lipsa educației alimentare în rândul populației.
Concluzii și pași următori
În finalul întâlnirii, au fost prezentate propunerile de politici publice rezultate din discuții. Participanții au votat cele mai emergente trei direcții de acțiune, care vor fi incluse într-un set de recomandări „policy brief”. Acestea vor fi promovate în perioada următoare pentru a sprijini îmbunătățirea politicilor alimentare la nivel național și local.
Workshopul a reprezentat un pas important în promovarea principiului „Sănătate în toate politicile”, o abordare prin care alimentația este recunoscută drept un determinant major al sănătății publice, coeziunii sociale și dezvoltării durabile.