Media

Dezvoltarea de produse alimentare cu potențial funcțional utilizând subproduse rezultate din alte ramuri ale industriei alimentare și materii prime neconvenționale

2020-08-06

Contract:

nr. 91/2016-2019). Dezvoltarea de concentrate alimentare cu potențial funcțional având ca bază produse ale stupului cu adaos de subproduse rezultate din alte ramuri ale industriei alimentare (Ctr. nr. 57/05.09.2017 – EXPERTAL – ctr. Subsidiar 20/2017). Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi (ctr. nr. 4748/2004-2016). Valorificarea potențialului alimentar al unor culturi agricole (topinambur, semințe de sorg, turtele rezultate de la obținerea uleiului de semințe oleaginoase presat la rece (

Beneficiar:

IBA Bucuresti

Alimentele funcționale se găsesc practic în toate categoriile de produse alimentare, cu toate acestea nu sunt produse în mod omogen pe toate segmentele de piață. Dezvoltarea acestor produse este destul de complexă, costisitoare și riscantă pentru că acestea trebuie să răspundă la cerințe speciale.

Experienţa personalului în dezvoltarea de produse alimentare cu potențial funcțional şi infrastructura de ultimă generaţie de care dispune IBA permite desfășurarea unor proiecte complexe cu privire la dezvoltarea de produse alimentare funcționale care pot fi consumate pe scară largă prin adăugarea unor ingrediente funcționale.

Activitățile de cercetare întreprinse privind dezvoltarea de produse alimentare cu potențial funcțional, competitive pe piața internă și comparabile cu produse din alte țări, s-a focusat pe crearea de alimente care să conțină principii nutritive necesare organismului uman. A fost creată o gamă largă de produse destinate atât persoanelor cu deficiențe metabolice, cât și persoanelor sănătoase (produse fortificate cu minerale, fibre alimentare, aminoacizi esențiali, acizi grași nesaturați etc.).

Demonstrarea succesului și eficienţa încorporării de componenţi bioactivi în matrici alimentare selectate este importantă pentru comercializarea unor noi componente bioactive și ingrediente alimentare funcţionale.

Caracterul inovativ al cercetărilor derulate în cursul ultimilor ani a constat în transformarea unor materii prime ieftine, unele din ele considerate deșeuri (turtele de semințe oleaginoase rezultate de la obținerea uleiului presat la rece), utilizate în mare parte în furajarea animalelor, în ingrediente funcționale concentrate în proteine, aminoacizi, minerale și fibre, ce vor fi folosite pentru obținerea unor produse alimentare cu rol benefic asupra sănătății, datorat unui sinergism între densitatea de nutrienți conținuți și prezența fibrelor alimentare cu beneficii dovedite în reglarea colesterolului, reglarea tranzitului intestinal, creșterea gradului de sațietate și a celui de management al greutății, îmbunătățirea toleranței la glucoză și la răspunsul insulinic, reducerea hiperlipidemiei, hipertensiunii arteriale și a factorilor de risc de apariție a bolilor coronariene, reducerea riscului de dezvoltare a unor cancere.

Câteva exemple din cercetările întreprinse în cadrul mai multor proiecte de cercetare:

  • Crearea de produse de panificație prin adăugarea unor deșeuri bogate în ingrediente funcționale (PN, contr. nr.16 46 02 02/2016-2017)
  • Realizarea de făinuri de panificație îmbogățite în compuși bioactivi de origine vegetală (E !9557 - PN-III - EUREKA, Contract nr. 91/2016-2019).
  • Dezvoltarea de concentrate alimentare cu potențial funcțional având ca bază produse ale stupului cu adaos de subproduse rezultate din alte ramuri ale industriei alimentare (Ctr. nr. 57/05.09.2017 – EXPERTAL – ctr. Subsidiar 20/2017).
  • Valorificarea deșeurilor și subproduselor rezultate în industria berii prin obținerea de suplimente îmbogățite în compuși bioactivi (ctr. nr. 4748/2004-2016).
  • Valorificarea potențialului alimentar al unor culturi agricole (topinambur, semințe de sorg, turtele rezultate de la obținerea uleiului de semințe oleaginoase presat la rece (PN-III – ctr. nr. 9 PCCDI/2018-2021). 

Gradul de originalitate al proiectelor derulate a fost determinat de utilizarea pentru prima dată în România a unor materii prime (făina de sorg, făina de topinambur, turtele de la presarea semințelor de plante oleaginoase etc) bogate în componenți bioactivi cu potențial funcțional (proteine bioactive, minerale, lipide bioactive, antioxidanți şi fibre dietetice) în procesele tehnologice respective.

Temele de cercetare care vor fi abordate prin proiectul ”EXPERTAL” vor avea un grad mare de complexitate urmărind o abordare originală a modului de fortificare al produselor alimentare și îmbunătățire a calității nutriționale a acestora, prin îmbinarea aspectelor de inginerie alimentară cu aspecte biotehnologice, analize fizico-chimice, biochimice și analiza senzorială.       

 În cercetările experimentale se vor utiliza metode moderne de analiză, folosind aparatura și echipamentele de analiză, măsurare și procesare de ultimă generație existente în infrastructura IBA (ex: determinarea caracteristicilor reologice ale făinurilor cu ajutorul aparatului Mixolab, metoda spectrofotometrică ICP pentru determinarea mineralelor, determinarea aminoacizilor prin ion-cromatografie, determinarea fibrelor alimentare prin metoda internațională AOAC, caracterizarea potențialului antioxidant al materiilor prime studiate prin metodele DPPH și polfenoli totali etc.).

Experienţa personalului în dezvoltarea de produse alimentare cu potențial funcțional şi infrastructura de ultimă generaţie de care dispune IBA permite desfășurarea unor proiecte complexe cu privire la dezvoltarea de produse alimentare funcționale. Pot fi create produse alimentare îmbogăţite în fibre alimentare,  minerale (Ca, Mg, K, Cu etc), grăsimi nesaturate (omega 3), aminoacizi etc.

Industria alimentară poate beneficia de expertiza noastră în vederea dezvoltării de noi produse alimentare sigure, care să răspundă la cerințe speciale și care să crească încrederea consumatorilor în produsele alimentare cu beneficii pentru sănătate.

Demonstrarea succesului și eficienţa încorporării de componenţi bioactivi în matrici alimentare selectate este importantă pentru comercializarea unor noi componente bioactive și ingrediente alimentare funcţionale.

  Flyer realizat în cadrul proiectului EXPERTAL.