Un studiu recent realizat de INRAE, în colaborare cu SOLEIL Synchrotron, spitalul Lariboisière din Paris și CNRS, a evidențiat o realitate îngrijorătoare: nanoparticule de oxid de titan (TiO₂) au fost detectate în 100% dintre probele de lapte animal (fie că vorbim de lapte de vacă, măgăriță sau capră, organic sau convențional, proaspăt sau praf) și în 83% dintre formulele pentru sugari, indiferent de vârstă sau tip (organice vs. convenționale) ( Food Safety).
Mai alarmant, TiO₂ a fost confirmat și în laptele matern, prelevat de la 10 voluntare din zona Parisului. Cantitatea de particule varia semnificativ între probe — unele prezentând de până la 15 ori mai multe TiO₂ decât altele ( EurekAlert!).
Concentrațiile sunt impresionante: în laptele animal s-au măsurat între 16 și 348 milioane de particule pe litru, iar în formulele infantile, între 6 milioane și 3,9 miliarde de particule pe litru ( Food Safety).
În ciuda faptului că aditivul alimentară E171 (oxid de titan) a fost interzis în Franța din 2020 și în UE din 2022, aceste contaminări sugerează că sursele de expunere nu se limitează la alimente. Este foarte probabil ca expunerea să provină din cosmetice, medicamente, pastă de dinți, ambalaje, mediu industrial, trafic sau sol.
Studiul solicită continuarea cercetărilor pentru a identifica forma cristalină, dimensiunea particulelor și posibilele efecte toxicologice.
Sursa AFFIDIA JOURNAL.