Media

Listeria în legumele congelate - cum să reducem riscul de contaminare?

2020-04-22

EFSA a evaluat riscurile pentru sănătatea publică, riscuri cauzate de contaminarea cu Listeria monocytogenes a legumelor/fructelor care au fost scăldate în apă fierbinte/abur pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a fi congelate.

Ei au ajuns la concluzia că riscurile asociate cu consumul acestor produse sunt mai mici decât în cazul alimentelor gata de consum, precum pește afumat, carne gătită, cârnați, pate, brânză moale – produse care sunt de obicei asociate cu contaminarea cu L. Monocytogenes.

Operatorii din sectorul alimentar recurg la introducerea în apă fiartă pentru scurt timp a legumelor, înainte de a le îngheța, deoarece acest proces oprește acțiunile enzimatice care pot cauza pierderea aromei, culorii și texturii.

Experții EFSA au identificat activități de control relevante pe care operatorii din sectorul alimentar le pot pune în aplicare pentru a reduce riscurile de contaminare a legumelor congelate. Acestea variază de la curățarea și dezinfectarea mediului de producție până la controlul apei, al timpului și al temperaturii pentru diferite etape de procesare. Aceștia subliniază importanța monitorizării mediului de producție pentru alimentele congelate deoarece L. Monocytogenes poate persista în acest mediu și astfel poate contamina alimentele.

EFSA face, de asemenea, recomandări cu privire la modul de reducere a riscurilor la domiciliu. Cheia este menținerea unor bune practici de igienă, cum ar fi depozitarea legumelor congelate sau decongelate într-un congelator/frigider curat, la o temperatură corespunzătoare, respectând și instrucțiunile de pe etichete. Riscurile sunt foarte mici dacă legumele sunt gătite corect după decongelare.

Acest studiu a fost declanșat după izbucnirea unor focare de infecție în mai multe țări (53 de persoane afectate și 10 decese între 2015-2018).

Abstract EFSA Journal

Listeria in frozen vegetables - how to reduce risks