Media

Congresul Nutriterra, prima ediție – Congres Virtual, 28-29 Mai 2020

2020-05-29

În perioada 28-29 mai 2020, UMF Carol Davila din București a organizat prima ediție a Congresului Nutriterra – Nutriție, Terapie dietetică și Siguranța Alimentară în contextul pandemiei Covid19. (Nutriterra event)

Congresul, desfășurat online, a conectat profesioniști români și străini din diferite domenii precum medicină, farmacie, nutriție și cercetare iar temele abordate au fost de un real interes: prevenirea bolilor transmise prin alimente, alimentația pediatrică, îmbătrânirea și alimentația, nutriția sportivilor, bolile nutriționale și cauzele lor psihologice, nutrigenetica, beneficiile și efectele dăunătoare ale consumului de alcool, industria alimentară, suplimentele alimentare, tehnologia nano și multe altele.

Evenimentul a găzduit vorbitori cu vastă experiență profesională, printre aceștia numărându-se și Dr. Tatiana Onisei, Șef Serviciu în cadrul Serviciului Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului din cadrul IBA București, aceasta susținând o prezentare despre „Impactul pandemiei COVID19 asupra securității alimentare și nutriției”.

Prezentarea expune preocupările organizațiilor mondiale din domeniul alimentației (OMS, FAO) care sunt multiple și care vizează aspecte legate de: securitatea alimentară - programe și pachete de ajutor pentru persoane vulnerbile, sprijin pentru agricultori, evitarea blocajelor și elaborarea de politici fiscale și comerciale pentru menținerea comerțului alimentar precum și gestionarea ramificațiilor macroeconomice; siguranța alimentară – existența sau nu a riscului de transmitere a virusului SARS COV 2 prin alimente, situația producției de alimente și a celor care le vând, recomandări pentru populație; nutriție – regimul alimentar, hidratarea; comportamentul consumatorului – influențele izolării la domiciliu, riscurile de nutriție etc.

Dr. Tatiana Onisei a subliniat importanța ceaiurilor care oferă beneficii complete, de la hidratare, detoxifiere, susținerea sistemului imunitar și până la stimularea funcțiilor organelor interne – cele mai indicate fiind ceaiul verde și ceaiul din plante medicinale (tei, mentă, cimbrișor, flori de soc, ghimbir, ceapă, busuioc, sovarv, măghiran, salvie etc), preferabil de consumat fără zahăr. De asemenea, a fost menționată și importanța siropurilor care pot ameliora tusea (ridiche neagră, hrean, pătlagină, ciuboțica cucului, muguri de pin, pătlagină, ienupăr, plop, brad) și a bomboanelor de tuse (mentă, eucalip, anason), a mierii și a propolisului în amestec cu muguri de pin.

Suplimentele alimentare, conform specialistului Dr. Tatiana Onisei, pot contribui la diminuarea inflamației plămânilor. Produsele stupului, respectiv mierea, polenul, propolisul și lăptișorul de matcă, pot constitui, alături de o dietă corectă și activitate fizică, instrumente pentru menținerea unei imunități ridicate a organismului.