Media

Comisia Parlamentului UE a votat în favoarea unor noi tehnici genomice în agricultură

2024-01-29

 

Într-un vot recent, deputații în Parlamentul European (PE) din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și-au exprimat sprijinul pentru propunerea Comisiei Europene de revizuire a reglementărilor privind noile tehnici genomice (NGT) în agricultură. NGT-urile sunt o varietate de tehnici genomice care presupun modificarea genelor unei plante, spre deosebire de modificarea genetică, realizată prin introducerea unei gene de la o specie diferită.

Comisia a votat 47 pentru, 31 împotrivă, cu 4 abțineri, stabilind două categorii de tehnici genomice: NGT 1, care se referă la plantele modificate genetic care nu se pot distinge de plantele crescute în mod convențional și ar fi scutite de legislația privind OMG-urile și NGT 2, care include plante cu modificări genetice mai complexe și ar fi supuse unor reglementări mai stricte.

NGT-urile au potențialul de a contribui la un sistem alimentar mai durabil și mai rezistent prin dezvoltarea de soiuri de plante îmbunătățite care sunt rezistente la climă, rezistente la dăunători și au randamente mai mari, necesitând în același timp mai puține îngrășăminte și pesticide. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat deja aspectele de siguranță ale NGT-urilor în 2021.

Decizia comitetului se aliniază cu propunerea Comisiei prezentată în iulie când s-a convenit că semințele NGT ar trebui să fie etichetate corespunzător, dar etichetarea la nivel de consumator pentru produsele NGT 1 nu ar fi obligatorie.

Problemele de proprietate intelectuală legate de NGT vor fi evaluate într-o etapă ulterioară, cu scopul de a preveni obstacolele în calea cercetării și de a asigura accesul echitabil la producătorii și cultivatorii de semințe. De asemenea, grupurile parlamentare încearcă să interzică „patentabilitatea” NGT-urilor.

Articol complet aici.