Alergiile alimentare devin din ce în ce mai frecvente în țările din întreaga lume. În țările dezvoltate, prevalența alergiilor alimentare este în creștere, afectând aproximativ 10% din populație. În țările în curs de dezvoltare, unde alergiile alimentare nu erau observate pe scară largă până acum, numărul rapoartelor privind alergiile alimentare a crescut semnificativ. Definirea alergenilor „prioritari” și impunerea etichetării corespunzătoare a acestora a reprezentat o parte importantă a activității Comisiei Codex Alimentarius, un organism al FAO și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dedicat stabilirii standardelor internaționale de siguranță și calitate a alimentelor. În 1999, Comisia Codex Alimentarius a conturat o listă de alimente sau ingrediente care trebuie declarate pe eticheta produselor alimentare. Acești alergeni „prioritari” sunt cei care provoacă alergii în populațiile din întreaga lume și provoacă reacții semnificative chiar și atunci când sunt consumați în cantități mici.
Iată cinci lucruri de știut despre alergenii alimentari:
1. O alergie alimentară este un răspuns imun anormal
2. Unele alergii alimentare sunt mai grave decât altele
3. Prevalența alergiilor alimentare diferă în funcție de țară
4. Testele de igienă și de laborator pot ajuta la limitarea și detectarea nivelurilor de alergeni din alimente
5. Etichetele alimentelor protejează consumatorii alergici
Articol complet aici.