Media

Care este nivelul optim de fier din organism?

2024-06-17

Un nou articol al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) Grupul pentru nutriție, alimente noi și alergeni alimentari (NDA) a investigat nivelul maxim tolerabil de aport (UL) pentru fier. La solicitarea Comisiei Europene, cercetătorii au efectuat analize sistematice pentru a analiza efectele aportului ridicat de fier. Aceste recenzii s-au concentrat pe trei domenii principale: riscul bolilor cronice, efectele adverse gastrointestinale și potențialele efecte negative ale suplimentării cu fier la sugari, copii mici și femeile gravide. 

În timp ce comunitatea științifică recunoaște că supraîncărcarea sistemică cu fier poate provoca toxicitate asupra organelor, stabilirea unui UL pentru fier s-a dovedit o provocare. În 2004, panelul EFSA a încercat să stabilească UL,  dar din cauza datelor insuficiente, acest lucru nu s-a finalizat. Evaluarea actuală a revizuit aceste constatări folosind metodologii avansate și un set de date mai cuprinzător pentru a ajunge la o concluzie mai solidă.

Cercetătorii au observat apariția scaunelor negre, indicând prezența unor cantități mari de fier neabsorbit în tractul gastrointestinal. Deși nu sunt dăunătoare în sine, scaunele negre servesc ca un marker conservator în succesiunea evenimentelor care ar putea duce la supraîncărcare sistemică cu fier. Studiile au arătat că scaunele negre nu au apărut cu aportul suplimentar de fier de 20-25 mg/zi, peste cel recomandat inițial de 15 mg/zi. Pe baza acestui fapt, a fost propus un nivel de aport sigur de 40 mg/zi pentru adulți, inclusiv femeile însărcinate și care alăptează.

Pentru a determina UL sigur pentru copii și adolescenți, grupul a folosit scalarea alometrică bazată pe greutatea corporală, ținând cont de diferențele fiziologice legate de creștere; Sugari (7-11 luni) 5 mg/zi, Copii (1-3 ani) 10 mg/zi, Copii (4-6 ani) 15 mg/zi, Copii (7-10 ani) 20 mg/zi, Adolescenți ( 11-14 ani) 30 mg/zi, Adolescenți (15-17 ani) 35 mg/zi, Sugari (4-6 luni) 5 mg/zi excluzând formulele pentru sugari și cele de continuare.

Artico complet aici.