Oamenii de știință de la EFSA nu pot stabili în prezent siguranța utilizării canabidiolului (CBD) ca aliment nou, din cauza lipsurilor de date și a incertitudinilor cu privire la potențialele pericole legate de consumul de CBD.
Canabidiolul este o substanță care poate fi obținută din plantele de Cannabis sativa L. și poate fi sintetizată și chimic. Comisia Europeană consideră că acest compus se califică drept aliment nou cu condiția să îndeplinească condițiile legislației UE privind alimentele noi. În urma depunerii a numeroase cereri de utilizare a CBD ca aliment nou, Comisia a cerut EFSA să își dea avizul cu privire la siguranța consumului acestuia pentru oameni.
Grupul de experți pentru nutriție, alimente noi și alergeni alimentari (NDA) al EFSA a primit 19 cereri pentru a trata CBD ca aliment nou. Președintele grupului NDA, prof. Dominique Turck a declarat: „Am identificat mai multe pericole legate de aportul de CBD și am stabilit că numeroasele lacune de date privind aceste efecte asupra sănătății trebuie să fie completate, înainte ca aceste evaluări să poată continua. Este important să subliniem în acest moment că nu am ajuns la concluzia că CBD este nesigur ca aliment.” Nu există date suficiente despre efectul CBD asupra ficatului, tractului gastrointestinal, sistemului endocrin, sistemului nervos și asupra bunăstării psihologice a oamenilor. Studiile la animale arată efecte adverse semnificative în special în ceea ce privește reproducerea. Este important să se determine dacă aceste efecte sunt observate și la oameni.
Articol preluat de aici.