Media

Bolile zoonotice și focarele de boli alimentare sunt în creștere, dar încă sub nivelurile pre-pandemice

2022-12-12

În 2021 a existat o creștere generală a cazurilor raportate de boli zoonotice și focare de origine alimentară în comparație cu anul precedent, dar nivelurile sunt încă mult sub cele din anii pre-pandemici, arată cel mai recent raport anual UE One Health privind zoonozele, publicat de EFSA și ECDC.

Scăderea generală în comparație cu anii pre-pandemici a cazurilor și focarelor raportate este probabil legată de măsurile de control al COVID-19, care erau încă în vigoare în 2021. Printre puținele excepții se numără cazurile de yersinioză și cele de focare de listerioză, care e depășit nivelurile pre-pandemice.

Cea mai frecventă cauză a focarelor de origine alimentară a fost Salmonella, care a reprezentat 19,3% (773) din total. Focarele de origine alimentară diferă de cazurile generale de boală raportate, prin faptul că sunt evenimente în care cel puțin două persoane contractează aceeași boală de la același aliment contaminat. Cele mai frecvente surse de focare de salmoneloză au fost oăle, produsele din ouă și alimentele amestecate, care sunt mese compuse din diverse ingrediente.

Articol complet aici.