Media

Arsenicul anorganic din alimente reprezintă un risc asupra sănătății, confirmă EFSA

2024-01-19

O evaluare recentă a riscurilor de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat preocupările de lungă durată cu privire la riscurile pentru sănătate asociate cu expunerea la arsenicul anorganic prin anumite alimente, cum ar fi orezul, produsele din orez, cerealele și produsele pe bază de cereale.

Noua evaluare a riscurilor a fost solicitată de Comisia Europeană, care a cerut EFSA să revizuiască și să actualizeze evaluarea anterioară a arsenicului din alimente, efectuată în 2009. Accentul acestei noi evaluări a fost identificarea publicațiilor relevante privind toxicologia umană și animală publicate după 2009. .

Având în vedere diferențele biologice dintre animalele de laborator și oameni, Grupul EFSA privind contaminanții de pe lanțul alimentar (CONTAM) a ales să se bazeze exclusiv pe datele epidemiologice umane pentru a evalua pericolele asociate cu arsenicul anorganic.

În timp ce arsenicul poate exista sub diferite forme chimice, evaluarea EFSA s-a concentrat în primul rând pe arsenicul anorganic. Din nefericire, prezența arsenicului anorganic, fie el din activități naturale sau umane, este larg răspândită, necesitând o vigilență continuă.

Riscurile asociate cu expunerea la arsenic anorganic sunt predominant pe termen lung, anumite forme de cancer fiind o preocupare majoră. Cancerul de piele, în special, a fost identificat drept cel mai semnificativ efect nociv asociat la expunerea cu acesta.

Articol complet aici.