Media

Anunț pentru depunere de proiect POCIDIF

2024-07-01

În conformitate cu prevederile:

  • Art. 34 din O.U.G. nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027 și a art. 45, 46 și 47 din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, aprobate prin H.G. nr. 829/2022;
  • Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte POCIDIF/159/PCIDIF_P1/OP1/RSO1.1/PCIDIF_A1.1, Măsura 1.1.2;
  • Ordinului nr. 3284/2023 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare finanţate prin prioritatea 1. "Susţinerea şi promovarea unui sistem de CDI atractiv şi competitiv în RO" a Programului Creştere inteligentă digitalizare şi instrumente financiare;
  • Ordinului nr. 605/27.02.2024 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru activități de cercetare-dezvoltare și inovare finanțate prin Prioritatea 1 ”Susținerea și promovarea unui sistem de CDI atractiv și competitiv în RO” a Programului Creștere Inteligentă Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) ;
  • Metodologiei de selecție a partenerilor privați de către organizațiile de cercetare care intenționează să depună proiecte în parteneriat, în vederea accesării finanțării disponiblie în cadrul POCIDIF.

 

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, denumit în continuare IBA București, intenționează să depună o propunere de proiect în cadrul Apelului POCIDIF/159PCIDIF_P1/ OP1/RSO1.1/PCDIF_A1.1, Măsura 1.1.2.

Cu data prezentului anunț (01.07.2024), pentru pregătirea propunerii de proiect IBA București, anunță declanșarea procesului de selecție a unuia/mai mulți parteneri entități private (minimum 3), întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din România, interesate să colaboreze în cadrul proiectului.

Procesul de selecție se realizează conform Metodologiei de selecție a partenerilor privați, care intenționează să depună proiecte în parteneriat, în vederea accesării finanțării disponibile în cadrul POCIDIF. Selecția se face conform metodologiei atasate ( Metodologia de selecție)

Procesul de selecție declanșat exprimă intenția IBA București de a încheia Acorduri de Parteneriat cu parteneri, entităţi din sectorul privat (IMM), numai prin aplicarea unei proceduri de selecţie a acestora, care respectă cel puţin principiile transparenţei, tratamentului legal, nediscriminării şi utilizării eficiente a fondurilor publice.

Potențialii parteneri privați trebuie să respecte criteriile de eligibilitate, prevăzute în Ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte POCIDIF/159/PCIDIF_P1/OP1/RSO1.1/PCIDIF_A1.1, Măsura 1.1.2. (  Ghid POCIDIF Masura 1.1.2)

 

Informații privind propunerea de proiect

Scopul proiectului vizează următoarele rezultate: obținerea de produse/procese/servicii noi și inovatoare, care să fie pregătite pentru a fi comercializate pe piață, în perioada de durabilitate a proiectului (5 ani după finalizarea proiectului).

Proiectele implementate de către consorțiu în cadrul prezentului apel se vor desfășura în cadrul domeniului de specializare inteligentă 1. Bioeconomie. În cadrul acestui domeniu, va fi vizat doar subdomeniul 1.5. Alimente sigure și durabile pentru o dietă sănătoasă

Obiective specifice. Activități preconizate

  1. IMM: activități pentru introducerea în producție a rezultatelor cercetării, inovării și transferului tehnologic
  2. Organizații de cercetare și IMM-uri:
  • activitățile de cercetare industrială și/sau dezvoltare experimentală;
  • activități de inovare de produs;
  • activități de inovare de proces și organizațională;
  • activitățile de transfer tehnologic/de cunoștințe;
  • activități de management de proiect.

 

Bugetul estimat al fiecărei colaborari - organizație de cercetare-IMM - va fi stabilit funcție de tipul de activitate, locația de implementare (a IMM-ului) pentru stabilirea cotei de cofinanțare, în lei.

Cotele de finanțare se calculează pentru întreprinderi ca procent din costurile eligibile din proiect, pe categorii de activități, în funcție de tipul întreprinderii (mijlocie, mică, inclusiv microîntreprinderi) și de locația de implementare, în conformitate cu prevederile Schemei de Ajutor de Stat, respectiv schemei de minimis pentru activități de cercetare-dezvoltare și inovare finanțate prin Prioritatea 1 a Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF).

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România interesate să colaboreze în cadrul proiectului, vor trimite, prin e-mail, următoarele documente scanate în format PDF:

  1. Pentru verificarea eligibilității admistrative:
  • Expresia de interes semnată de reprezentantul legal al IMM (sau de către persoana împuternicită de către acesta);
  • Declarația unică de eligibilitate asumată de către reprezentantul legal, semnată de reprezentul legal al IMM (sau de către persoana împuternicită de către acesta);
  • Declarația întreprinderii de încadrare în categoria de IMM semnată de reprezentul legal al IMM (sau de către persoana împuternicită de către acesta);
  • Extras de la Registrul Comerțului (certificat constatator detaliat emis de ONRC sau document echivalent);
  • Copie după situațiile financiare pentru ultimii 2 ani (2022 și 2023), însoțite de dovada depunerii la ANAF;
  • Certificatul de atestare fiscală, referitor la obligațiile de plată la bugetul local, bugetul de stat;
  • Certificat de cazier fiscal pentru persoane juridice;
  • Declarație privind consimțământul de prelucrare date cu caracter personal

 

  1. Pentru verificarea eligibilității tehnice, propunerea de colaborare din partea IMM-urilor interesate trebuie sa conțină:
  • Hotărâre privind aprobarea proiectului
  • Propunere Plan realizare cu indicatori de etapă
  • Deviz estimat
  • Nota fundamentare a costurilor (de personal, pentru stocuri, pentru achizitie de servicii, pentru deplasări in interesul proiectului, cheltuieli indirecte)
  • Lista membri ai echipei implementare și CV-uri membrilor echipei propuși, semnate de aceștia
  • Oferte privind achizițiile care se vor efectua în cadrul proiectului (dacă este cazul)

 Documentele se pot descărca de aici:

Documentele se vor trimite pe e-mail la adresa:  bogdan.dragancea@bioresurse.ro până la data de 5.08.2024, ora 16.

După primirea documentelor, IBA București va începe evaluarea documentelor primite, în vederea selecției partenerilor eligibili.

  

Rezultatul procesului de selecție a partenerilor va fi anunțat public, prin publicarea pe site - ul IBA București, până la data de 07.08.2024, și în același timp, scrisorile de admitere sau respingere, după caz, vor fi trimise la adresa de e-mail a IMM evaluate, în maxim 3 zile.