Media

ANUNȚ ANGAJARE!

2025-10-17

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare -IBA București deschide concurs pentru 5 posturi asistent de cercetare științifică (ACS) cod COR 214535. (ROF IBA)

 

Condiţii generale (pentru toate posturile):

  • Studii superioare finalizate în domeniul Biologie, Biotehnologii, Chimie Alimentară;
  • Cunoștințe de operare / programare pe calculator (necesitate și nivel de cunoaștere): Windows, Microsoft    Office – mediu;
  • Limbi străine (necesitate și nivel de cunoaștere): minim o limbă străină de circulație internațională la nivel de cunoaştere avansat;
  • Participarea anterioară în proiecte de cercetare naționale sau internaționale constituie un avantaj;

Descrierea activităților principale, conform fișei postului (pentru toate posturile):

  • Participă la activitățile de cercetare în cadrul institutului;
  • Elaborează articole/prezentări/postere pentru reviste și volumele unor manifestări științifice naționale și internaționale;
  •  Participă la dezvoltarea/validarea/acreditarea metodelor de testare;
  • Propune proiecte pentru domeniul de cercetare-dezvoltare în care este specialist, care să faca parte din programele și planurile naționale și internaționale;
  • Propune colaborări cu universități, institute de cercetare, agenți economici pentru proiecte de cercetare contractate de Institut și care revin spre realizare Direcției Cercetare-Inovare din care face parte, precum și echipei din care face parte;

Informații privind postul:

 

  • Salariul minim de incadrare: 5400 lei;
  • Durata contractului individual de muncă: perioadă nedeterminată
  • Calendarul concursului este următorul:
    • 17.10.2025 – 17.11.2025  Depunerea dosarelor de concurs;
    • 18.11.2025 – ora 10:00 – Proba Interviu – str. Băneasa Ancuța nr. 5, București sector 2;
    • 03.12.2025 – anunțarea rezultatelor concursului pe site https://bioresurse.ro/
    •  03.12.2025-05.12.2025 – depunerea Contestațiilor;
    • 08.12.2025 – anunțarea rezultatelor finale ale concursului pe site  https://bioresurse.ro/.

 Lista documentelor din dosarul de concurs:

 Dosarul de concurs va conține un opis al documentelor din dosar cu indicarea paginii unde se găsește fiecare document, urmat de următoarele:

  • cererea de înscriere la concurs semnată, la care se anexează o declarație pe propria răspundere prin care candidatul atestă veridicitatea informațiilor prezentate în dosar (Anexa)
  • propunerea de dezvoltare a carierei științifice din punctul de vedere al activităților de cercetare științifică, de maximum 5 pagini (Anexa)
  • Curriculum vitae format Europass, semnat de către candidat;
  • lista publicațiilor științifice, lucrărilor, articolelor/studiilor, brevetelor selectate de candidat în funcție de relevanța pentru activitățile de cercetare științifică proprii;
  • copia diplomei de licență sau echivalentă/masterat/doctorat, după caz. În situația în care candidatul declarat câștigător nu deține o diplomă eliberată de o instituție de învățământ  superior din România, acesta trebuie să depună o copie conform cu originalul a atestatului de recunoaștere sau de echivalare a acesteia înainte de încadrarea pe post și semnarea contractului individual de muncă, sub sancțiunea neemiterii actului administrativ de încadrare pe post;
  • copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
  • copia certificatului de căsătorie sau dovada schimbării numelui, dacă este cazul;
  • certificatul medical care să ateste starea de sănătate corespunzătoare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate, cu cel mult 3 luni anterior derulării concursului;
  • declarația de consimțământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, semnată (Anexa)
  • certificatul de cazier judiciar.

Curriculumul vitae format Europass al candidatului, semnat de către acesta, trebuie să includă:

  • studiile efectuate și diplomele obținute;
  • experiența profesională și locurile de muncă relevante ocupate anterior;
  • proiectele de cercetare-dezvoltare și inovare în care a fost implicat ca membru în echipa de lucru, dacă e cazul;
  • premii sau alte elemente de recunoaștere a contribuției științifice, dacă e cazul;
  • descrierea narativă a celor mai importante 3 realizări în tematica postului pentru care se organizează concurs - maximum 3 pagini.

 Tematică și bibliografie

*     ACS – Laborator “Biologie Moleculară

Tematică: Noțiuni de genetică și inginerie genetică

ibliografie:

  • Tatiana Vassu, Ileana Stoica, Ortansa Csutak, F. Muşat, 2001, Genetica microorganismelor şi inginerie genetică microbiană, note de curs şi tehnici de laborator, Editura Petrion, Bucureşti. Cap. 3, Tehnici de inginerie genetică bacteriană, p. 98-113, 131-141, 143-155
  • Stoica I., Vassu T., 2006, Structura acizilor nucleici (Cap.2), Cromozomul la organisme pro- şi eucariote (Cap.3), Funcţiile materialului genetic (Cap.4). În: Tratat de Biotehnologie, vol.II, Ş.Jurcoane (coordonator), P.Cornea, I.Stoica, T.Vassu, Ed.Tehnică, Bucureşti. ISBN (10) 973-31-2279-3 şi ISBN (13) 978-973-31-2279-1.
  • L. Gavrila (sub redactia), 2003, Genomica vol I+II, Ed. Enciclopedica, Bucuresti

*     ACS – Laborator „Rezonanță Magnetică Nucleară”

 Tematică: Analiza produselor alimentare prin rezonanță magnetică nucleară

 Bibliografie:

  • Alkanan ZT, Altemimi AB, Awlqadr FH, Alkaisy QH, Hashemi SMB, Pratap-Singh A. Exploring the Frontiers of Food Science: A Comprehensive Review of Advanced Magnetic Resonance Applications in Food Analysis, Quality Analysis, and Safety Assessment. Food Sci Nutr. 2025 Jul 20;13(7):e70643. doi: 10.1002/fsn3.70643. PMID: 40692605; PMCID: PMC12277555. ( https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12277555/)
  • Mohammadi-Moghaddam T, Morshedi M, Morshedi A, Valdes ME. 2024. A Simple Overview in Magnetic Resonance Imaging Application in Evaluation of Food Quantity and Quality Aspects. J Food Chem Nanotechnol 10(4): 174-181. ( https://foodchemistryjournal.com/jfcn/articles/v10n4/jfcn-190-valdes-marcos-eduardo.pdf)
  • A.C. Power, J. Chapman, S. Chandra, D. Cozzolino,6 - Ultraviolet-visible spectroscopy for food quality analysis, Editor(s): Jian Zhong, Xichang Wang, In Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Evaluation Technologies for Food Quality, Woodhead Publishing, 2019, Pages 91-104, ISBN 9780128142172, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814217-2.00006, ( https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128142172000068)
  • Sujka K, Koczoń P, Ceglińska A, Reder M, Ciemniewska-Żytkiewicz H. The Application of FT-IR Spectroscopy for Quality Control of Flours Obtained from Polish Producers. J Anal Methods Chem. 2017;2017:4315678. doi: 10.1155/2017/4315678,  2017. PMID: 28243483; PMCID: PMC5294222, ( https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5294222/)
  • Pico, Y. Chemical analysis of food: techniques and applications. Ediția 1, Elsevier (USA). ISBN 978-0-12-384862-8.

 *     ACS – Laborator „Ambalarea Produselor Alimentare”

Tematică: Contaminanți și metode de testare pentru amabalajele de uz alimentar

Bibliografie:

  • Ionescu, M., Ionescu, V., Mustăţea, G., Spadaro, G. Ambalarea produselor alimentare. Editura Printech, Bucureşti, 2011.
  • Ungureanu E., Mustățea G., Mocanu A., Panciu C., Stroe C. Migrarea specifică de componenți Considerații generale și metode de testare. Editura Printech, București, 2022.
  • Ungureanu E., Mustățea G., Mocanu A., Panciu C., Stroe C. Contaminanți proveniți din ambalaje și materiale de ambalare. Editura Printech, București, 2022.
  • Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE, cu modificările și completările ulterioare.
  • Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare.

 *     ACS - Laboratorul „Stiintele consumatorului si Analize senzoriale”

 Tematică: Analiza senzorială a produselor alimentare

 Bibliografie:

  • Lawless, H.T.,  Heymann, H., 1999. Sensory evaluation of food, principles and practices, Aspen Publication, Cap. 10. Descriptive Analysis, Cap. 11. Texture evaluation, Cap. 12. Colour and appearance, Cap. 13. Acceptance and preference testing, Cap.14. Consumer field tests and questionnaire design, Cap.15. Qualitative consumer research methods. ISBN 0-8342-1752-X.S.
  • Miteluț, A., Niculiță, P., Nediță, G., Popa, M., Turtoi, M., Ghiduruș, M., 2007, Siguranță alimentară și analiză senzorială, Ed. Printech, București, Cap.13. Principii și aplicații ale analizei senzoriale a alimentelor, Cap. 14. Mecanisme și proceduri specifice analizei senzoriale a alimentelor, Cap. 15. Proceduri de evaluare senzorială.
  • Bulancea, M., Iordachescu G., 2006, Textura produselor alimentare, Ed. Dunărea de Jos Galați.
  • Codină, G.G., 2016. Metodologia analizei senzoriale. Performantica, Iași.
  • STAS 12655-88. Produse alimentare. Analiza senzorială. Condiţii pentru degustători
  • STAS 12656-88. Produse alimentare. Analiza senzorială. Metode cu scări de punctaj.
  • SR ISO 5496:2008. Analiză senzorială. Metodologie. Iniţierea şi instruirea evaluatorilor pentru detectarea şi recunoaşterea mirosurilor.
  • SR ISO 11035:2007. Analiză senzorială. Identificare şi selecţie de descriptori pentru stabilirea unui profil senzorial prin abordare multidimensională.
  • SR ISO 3972:2007. Analiză senzorială. Metodologie. Metoda de investigare a sensibilităţii gustului.
  • STAS 2213/1-88. Produse dulci. Analiza senzorială.

  *     ACS – Stație Experimentări pilot procesare cereale și făinuri

Tematică:  Noțiuni generale din industria de panificație (procesul de producție),  Controlul calitatii produselor alimentare, Regulamente europene privind siguranța și informarea consumatorilor

 Bibliografie:

  • Bordei, D. (coordonator). 2007. Controlul calității în industria panificației. Metode de analiză. Editura Academică, Galați.
  • Ionescu, M., Ionescu, V., Mustăţea, G., Spadaro, G., 2011. Ambalarea produselor alimentare. Editura Printech, Bucureşti
  • Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE, cu modificările și completările ulterioare (varianta consolidată 2021).
  • Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (varianta consolidată 2018).
  • Culeţu, A., Duţă, D. E., Mohan, G., Iorga, E., Rade, G. C. 2015. Amidonul în alimente. Structură, caracterizare şi aplicaţii. Editura Printech, Bucureşti, ISBN 978-606-23-0480-5.
  • Frewer, L, van Trijp, H.,  2007. Understanding consumers of food products, CRC Press, Anglia.
  • Bulancea, M., Iordachescu G., 2006, Textura produselor alimentare, Ed. Dunărea de Jos Galați.

Cei interesați sunt rugați să trimită dosarele de concurs la adresele de e-mail roxana.brinzea@bioresurse.ro sau emilia.alexe@bioresurse.ro până la data de 17.11.2025.

Alte informații pot fi solicitate la sediul institutului din București, str. Băneasa Ancuța nr. 5, Departament juridic, resurse umane.