Într-un nou studiu publicat în British Medical Journal, cercetătorii au descoperit o legătură îngrijorătoare între consumul de alimente ultraprocesate și un risc crescut de deces. Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Școala Chan de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard și alte instituții, a analizat datele din două studii populaționale mari - Studiul de sănătate a asistentelor și Studiul de urmărire a profesioniștilor din domeniul sănătății - pe o perioadă de peste trei decenii.
Studiul a implicat aproape 75 000 de asistente medicale din 11 state din SUA și aproximativ 40 000 de profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin din toate cele 50 de state, toți fiind în stare bună de sănătate la începutul investigației. La fiecare patru ani, participanții au fost rugați să completeze chestionare detaliate despre obiceiurile lor alimentare, iar condițiile lor de sănătate au fost monitorizate îndeaproape la fiecare doi ani. Ca rezultat, au fost documentate peste 30 000 de decese ale femeilor și 18 000 de decese ale bărbaților în cei 34 și 31 de ani de urmărire.
Cercetătorii au descoperit că indivizii din cea mai mare cohortă de consum de alimente ultraprocesate, consumând în medie șapte porții pe zi, aveau un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, comparativ cu cei din cea mai mică cohortă, care consumau în medie trei porții pe zi. Mai mult, studiul a relevat un risc cu 9% mai mare de a muri din alte cauze decât cancerul sau bolile cardiovasculare și un risc cu 8% mai mare de a muri din cauza bolilor neurodegenerative.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, tipuri specifice de alimente ultra-procesate care prezintă cel mai mare risc. Mesele gata de consum care conțin carne de vită, pui sau pește s-au dovedit a fi cele mai dăunătoare, urmate de băuturile dulci, deserturile pe bază de lactate și produsele ultraprocesate pentru micul dejun.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că definiția alimentelor „ultra-procesate” nu este lipsită de dezbateri. Sistemul actual de clasificare reprezintă ar putea fi prea larg, penalizează potențial anumite alimente procesate care nu sunt neapărat nesănătoase. Autorii studiului subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a rafina clasificarea și a înțelege mai bine mecanismele precise prin care diferitele tipuri de alimente ultraprocesate au impact asupra sănătății.
Articol preluat de aici.