Media

Alergii alimentare: anticorpul monoclonal promite să reducă reacțiile

2024-03-13

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California a dezvăluit rezultate promițătoare în utilizarea unui anticorp monoclonal numit omalizumab pentru a combate alergiile alimentare grave.

Omalizumab, aprobat inițial în 2003 pentru tratamentul astmului, vizează imunoglobulinele de tip E responsabile de reacții alergice și a demonstrat o eficacitate semnificativă în această nouă aplicație. Descoperirile studiului, publicate în New England Journal of Medicine, poziționează omalizumab ca posibilă terapie de primă linie, în special pentru cazurile pediatrice severe.

­ Echipa de cercetare s-a concentrat pe 177 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani, precum și trei adulți, toți suferind de alergii severe la anumite alimente. Acești participanți au experimentat reacții la mai puțin de 100 de miligrame (mg) de proteină de arahide (aproximativ o treime dintr-o arahide) și la mai puțin de 300 mg de cel puțin alți doi alergeni, inclusiv lapte, ouă, caju, nuci, alune și grâu.

În timpul studiului, participanții au fost tratați cu injecții subcutanate de omalizumab o dată sau de două ori pe lună sau cu un placebo, pe o perioadă de patru până la cinci luni. În urma tratamentului, aceștia au fost atent monitorizați în timp ce consumau proteinele la care erau alergici.

Rezultatele au demonstrat o îmbunătățire semnificativă pentru cei tratați cu anticorp monoclonal. În grupul omalizumab, 67% dintre participanți au putut să consume patru alune fără a experimenta reacții moderate sau severe, comparativ cu doar 6,8% din grupul de control. În plus, 44% dintre persoanele tratate ar putea mânca 25 de alune fără efecte adverse. Rezultate pozitive similare au fost observate cu alte alimente alergene.

Pentru caju, 41% dintre cei tratați au putut tolera un gram fără pericol, spre deosebire de doar 1% din grupul de control. Procentele pentru lapte au fost de 66%, respectiv 10%, în timp ce pentru ouă, cifrele au fost de 68% pentru lotul tratat și zero pentru lotul de control. În mod remarcabil, aproape șapte din zece participanți tratați ar putea tolera chiar și cantități mici de proteine ​​din ou, ceea ce anterior era imposibil pentru ei. Mai mult, tratamentul susținut pentru încă șase luni a făcut ca toți copiii să prezinte semne de stabilizare a alergiilor.

Articol preluat de aici.