Media

Nou cadru pentru a proteja siguranța alimentelor pentru sugari

2024-08-20

Un studiu recent a facilitat introducerea unui cadru cuprinzător pentru a identifica și prioritiza cele mai critice riscuri microbiologice în produsele alimentare pentru sugari, pe baza potențialului lor impact. Acest cadru va ajuta la determinarea agenților patogeni care necesită monitorizare și control strict în timpul producției. Cadrul este acum accesibil printr-un instrument online numit Microbiological Hazards Risk Ranking Decision Support System (MIRA DSS). 

Noua abordare urmărește să consolideze măsurile de siguranță alimentară și să protejeze sănătatea celor mai tineri consumatori.   

Studiul, realizat în cadrul inițiativei Safe Food for Infants in the EU and China (SAFFI), a subliniat un proces structurat de evaluare a riscurilor care ia în considerare prevalența agenților patogeni, condițiile de creștere a acestora și punctele potențiale de contaminare pe parcursul etapelor de producție și depozitare a alimentelor. Cadrul are în vedere, de asemenea, vulnerabilitatea crescută a sugarilor la bolile alimentare și severitatea bolii cauzate de fiecare agent patogen.

Studiul a identificat Salmonella, Cronobacter și Escherichia coli producătoare de toxină Shiga (STEC) drept primele trei riscuri microbiologice în produsele alimentare pentru sugari. Acești agenți patogeni au fost legați de boli severe și, în unele cazuri, chiar de decese în rândul sugarilor.

Cercetătorii speră că acest sistem de clasificare a riscurilor va fi adoptat pe scară largă de producătorii de alimente, autoritățile de reglementare și autoritățile de sănătate publică pentru a proteja sănătatea și bunăstarea sugarilor la nivel global.

Sursa Science Direct.