Media

30 Mai - Ziua internațională a cartofului

2024-05-31

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a salutat decizia ONU de a desemna ziua de 30 mai drept Zi internațională a cartofului, o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la o cultură consumată în mod regulat de miliarde de oameni și de importanță globală pentru securitatea alimentară și nutriție.

Ca urmare a Conferinței FAO din 7 iulie 2023, impulsul pentru a celebra Ziua internațională a cartofului provine din necesitatea de a sublinia rolul semnificativ al acestuia în abordarea problemelor globale predominante, cum ar fi insecuritatea alimentară, sărăcia și amenințările pentru mediu.

„Această Zi Internațională va pune în lumină valoarea semnificativă a cartofului – nutrițională, economică, de mediu și culturală.  De asemenea, va evidenția contribuția cartofului la securitatea alimentară globală, reducerea sărăciei și mijloacele de trai a milioane de oameni, subliniind în același timp rolul cheie al cunoștințelor și practicilor popoarelor indigene”, a declarat Beth Bechdol, director general adjunct al FAO.

O singură recoltă, mult potențial

Un aliment vechi de milenii, cu origini în regiunea Anzilor din America de Sud, care și-a făcut drum în Europa în secolul al XVI-lea, apoi s-a răspândit în întreaga lume, cartoful este mult mai mult decât o sursă de hrană.

Cartofii reprezintă o componentă importantă a strategiilor de furnizare a alimentelor accesibile și hrănitoare și a unor mijloace de trai îmbunătățite în zonele rurale și în alte zone unde resursele naturale, în special terenurile arabile și apa sunt limitate, iar inputurile sunt costisitoare. Versatilitatea culturii și capacitatea de a crește într-o varietate de condiții o fac o alegere avantajoasă.

Cartofii sunt, de asemenea, o cultură ecologică, deoarece produc niveluri scăzute de emisii de gaze cu efect de seră în comparație cu alte culturi.

În ultimul deceniu, producția globală de cartofi a crescut cu 10%, ceea ce a condus la creșterea ocupării forței de muncă și a veniturilor, dar mai trebuie depuse eforturi pentru a valorifica întregul potențial al culturii în încercarea de a pune capăt foametei și malnutriției la nivel global.

În plus, există un spectru larg de diversitate printre cartofi, cu peste 5.000 de soiuri îmbunătățite și de soiuri/rase locale ale fermierilor, dintre care multe sunt unice în locația lor inițială din America Latină. Cele 150 de rude sălbatice ale cartofului cultivat prezintă o variație genetică largă, cu o serie de trăsături, inclusiv capacitatea de a se adapta la diferite medii de producție, rezistența la dăunători și boli și diferite caracteristici ale tuberculilor. Ele sunt un depozit al trăsăturilor ereditare pentru îmbunătățirea genetică continuă a culturii pentru a răspunde condițiilor de mediu în continuă schimbare, noilor biotipuri de dăunători și boli și preferințelor consumatorilor.

 Articol complet aici.