Media

21 de ani de activitate IBA București și PROVIDE Open Event

2021-11-19

IBA București a organizat pe 17 noiembrie primul eveniment intitulat Valorificarea deșeurilor alimentare în noi produse de consum - sub umbrela proiectului PROVIDE (https://www.project-provide.eu/) proiect care are ca scop promovarea circularității în sistemul alimentar și care se concentrează pe valorificarea sub-produselor din industria alimentară. Procesele de transformare și valorificare ale sub-produselor provenite din procesarea alimentelor ecologice pot fi încadrate drept procese de inovare ’’verzi’’, cu scopul obținerii de noi molecule și ingrediente cu valoare adăugată mare, care pot fi utilizate în obținerea de produse alimentare organice. Întâlnirea virtuală a reunit companii din industria alimentară, autorități de finanțare și control, universități, centre și instituții de cercetare, companii private și consumatori, iar lucrările prezentate au abordat, pe lângă descrierea succintă a proiectului PROVIDE, subiecte de interes actual precum combaterea risipei alimentare, utilizarea resturilor/sub-produselor la fabricarea de noi produse destinate consumului, agricultura organică și importanța crescută pe care a dobândit-o în ultimii ani precum și exemple de bună practică ale unor companii din România și Italia care activează în sectorul ’’verde’’ al alimentației.

 

De asemenea, evenimentul a reprezentat o ocazie specială pentru a marca aniversarea a 21 de ani de activitate - IBA București, împliniți pe 14 noiembrie 2021. Pe tot parcursul acestor ani, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, aflat sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a evoluat și a acumulat o experiență bogată în câmpul cercetării alimentelor, al (bio)tehnologiilor alimentare, comportamentului consumatorului, nutriției și siguranței alimentare. Urmărind continuu interesele celor mai mai importante categorii de public (consumatori, universități, institute de cercetare, companii care activează în sectorul alimentar precum și autorități), rezultatele obținute în cei 21 de ani de activitate se concretizează în peste 250 de proiecte naționale și europene, peste 850 de produse/studii și tehnologii, peste 130 de metode de analiză, peste 200 de publicații științifice, aproximativ 1000 de prezentări la evenimente de înaltă ținută științifică, 79 de patente și 67 de medalii și premii.

Implicarea oamenilor și cunoștințele acumulate în această perioadă oferă capacitatea intituțională a IBA București de a răspunde provocărilor din sectorul alimentar, de a crește calitatea vieții și bunăstării oamenilor prin hrană sănătoasă și de a crește competența cercetării românești în acest domeniu.

Pe viitor, ne dorim să rămânem un partener de încredere al industriei alimentare românești, să putem acoperi cât mai mult din nevoile de Cercetare-Dezvoltare-Inovare ale acestui domeniu, să dezvoltăm alimente sănătoase și să fim un promotor al alimentației sănătoase, atât la nivel național și nu numai.