Media

PFAS prezente în alimentele fierte în apă contaminată

2024-01-31

Un studiu comun recent realizat de Consiliul de Cercetare italian CNR-IRSA și Greenpeace a scos în lumină prezența substanțelor per- și polifluoroalchil (PFAS) în alimentele fierte cu apă contaminată, ridicând și mai multe îngrijorări cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate acestor poluanți.

În timp ce apa de băut și alimentele sunt surse recunoscute de PFAS în alimentația umană, investigațiile anterioare nu au evaluat în mod specific efectul fierberii alimentelor în apa contaminată ca o sursă potențială de poluare alimentară.

Studiul a fost realizat folosind mostre colectate dintr-o zonă agricolă situată în regiunea Veneto, care este cunoscută pentru nivelurile ridicate de contaminare cu PFAS.

Măsurătorile nivelurilor de PFAS în apă, sol și produse agricole au fost în concordanță cu planurile anterioare de monitorizare efectuate de Regiunea Veneto. Concentrația de PFAS în apa de fântână a depășit de 300 de ori limita stabilită pentru apa potabilă în Italia. În plus, toți compușii PFAS detectați în concentrații mari în apele subterane au fost găsiți și în sol.

În cadrul studiului de laborator, apa din fântâna a fost folosită pentru a fierbe alimente necontaminate, cum ar fi orezul, pastele, cartofii, morcovul și mușchiul de vită, care proveneau din afara regiunii Veneto. Concentrația de PFAS în apa de gătit a crescut cu timpi mai lungi de fierbere din cauza pierderii de apă prin evaporare. Analiza alimentelor fierte a relevat niveluri semnificative de PFAS, cu un profil de distribuție similar cu cel al apei de gătit. Alimentele care au absorbit mai multă apă în timpul gătirii, cum ar fi pastele și orezul, au prezentat cel mai ridicat nivel de contaminare dintre toate alimentele testate.

Articol complet aici.