Media

Noua listă „Dirty Dozen” de fructe și legume stârnește dezbateri

2024-03-27

Grupul de lucru pentru mediu (EWG) a lansat lista anuală „Dirty Dozen”, evidențiind produsele cu conținut ridicat de pesticide.

 

Raportul arată că aproximativ 95% dintre căpșunile neecologice, legumele cu frunze verzi (de exemplu, spanac și varza), gulii și muștar, strugurii, piersicii și perele testate au conținut niveluri detectabile de pesticide. Aceste constatări au dus la crearea listei „Dirty Dozen” de către EWG, care este publicată anual din 2004. Nectarinele, merele, ardeiul gras și iute, cireșele, afinele și fasolea verde au fost, de asemenea, pe lista celor mai contaminate.

Pesticidele sunt corelate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv nașteri premature, malformații congenitale, avorturi spontane, concentrații mai scăzute de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.

Cu toate acestea, studiul a dezvăluit, de asemenea, „Clean Fifteen”, lista produselor cultivate în mod convențional cu cea mai mică cantitate de urme de pesticide, în frunte cu avocado, porumb dulce, ananas, ceapă și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu aveau reziduuri detectabile de pesticide. Alte produse de pe această listă au inclus mazăre dulce congelată, sparanghel, pepeni roșii, kiwi, varză, pepene verde, ciuperci, mango, cartofi dulci și morcovi.

Procesul de testare a implicat examinarea a 47 510 de eșantioane din 46 de fructe și legume neecologice, majoritatea testărilor fiind efectuate de Programul de date privind pesticidele Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), împreună cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Ei au efectuat spălarea, curățarea și curățarea meticuloasă a produselor pentru a simula practicile consumatorilor. Probele au fost apoi testate pentru peste 250 de pesticide diferite, iar rezultatele au fost disponibile online.

 

Articol complet aici.