Media

Comisia UE stabilește limite mai stricte pentru nitriți și nitrați ca aditivi alimentari

2023-10-09

Într-o mișcare semnificativă de a spori siguranța alimentară și de a proteja consumatorii de substanțele cancerigene, Comisia Europeană a anunțat noi limite privind utilizarea nitriților și nitraților ca aditivi alimentari.

Nitriții și nitrații sunt utilizați în mod obișnuit ca aditivi alimentari pentru proprietățile lor de conservare și antimicrobiene, în primul rând în delicatese și carne procesată, precum și în pește și brânză. Cu toate acestea, limitele revizuite urmăresc să atingă un echilibru între siguranța alimentară și reducerea expunerii la substanțe potențial dăunătoare.

Aceste limite reduse urmăresc să protejeze împotriva bacteriilor patogene, cum ar fi Listeria, Salmonella și Clostridia, reducând în același timp expunerea la nitrozamine, dintre care unele sunt cunoscute a fi cancerigene.

Decizia vine după o evaluare științifică amănunțită efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a primit aprobarea unanimă din partea statelor membre ale UE la începutul acestui an.

Noile limite iau în considerare gama variată de produse și condițiile de fabricație ale acestora în Uniunea Europeană. Oferind un semnal clar atât industriei alimentare, cât și producătorilor mai mici, Comisia își propune să abordeze provocările generate de prezența nitriților și a nitraților în întregul lanț alimentar al UE. Operatorii din sectorul alimentar vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a se adapta la aceste noi limite.

Măsurile puse în aplicare de Comisie nu ajung la o interdicție completă a utilizării nitriților și nitraților ca aditivi, deoarece studiile științifice au indicat că reducerea nivelurilor maxime este o abordare fezabilă.

Articol complet aici.