ADER

Cercetări şi studii privind calitatea nutriţională a grupelor şi subgrupelor de produse alimentare româneşti în vederea asigurării unei alimentaţii sănătoase

Caption describing picture or graphic.

Despre

Informaţii despre componenţi (nutrienţi)

Phone: 

Fax: 

E-mail: 

To contact us:

logo

 

 Valoarea energetica

 

Valoare energetică este exprimată în Kj şi kcal, calculată utilizând următorii factori:

 

17 kJ/g    4 kcal/g   Proteine

37 kJ/g                9 kcal/g      Lipide

17 kJ/g    4 kcal/g   Glucide disponibile

8 kJ/g      2 kcal/g   Fibre alimentare

29 kJ/g    7 kcal/g   Alcool

13 kJ/g    3 kcal/g   Acizi organici

10 kJ/g    2,4 kcal/g                Polioli

 

Aceşti factori sunt prezentaţi în Regulament CE nr. 1169/2011, care  prevede măsurile şi procedurile privitoare la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

 

Aliment                   Factor                      Aliment                   Factor

Carne și pește                         6,25          Orz și făină orz      5,83

Gelatină                                    5,55          Ovăz                         5,83

Lapte și produse lactate       6,38          Porumb                    6,25

Cazeină                                     6,40          Soia                          5,71

Ouă                                            6,25          Migdale                    5,18

Albumină                                 6,32          Arahide                    5,46

Vitelină                                     6,12                            

Grâu integral                           5,83                            

Tărâțe grâu                              6,31                            

Endosperm                              5,70                            

Orez și făină orez                   5,95                            

Secară și făină secară           5,83                            

 

Glucide

 

În baza de date, glucidele sunt prezentate ca glucide disponibile şi fibre alimentare totale. De asemenea, sunt prezentate valori ale zaharurilor, care conform regulamentului 1169/2011, sunt definite ca suma a mono şi diglucidelor prezente în aliment.

 

Glucidele disponibile sunt calculate astfel:

Glucide disponibile (g/100g) = glucide totale (g/100g) – fibre alimentare totale (g/100g)

Glucidele totale (g/100g) = substanța uscată (g/100g) - [proteine (g/100g) + lipide (g/100g) + cenuşa totală (g/100g)]

Valoarea glucidelor este exprimată în g/100g parte comestibilă aliment.

 

Fibre alimentare totale

 

Fibrele alimentare sunt constituenți glucidici și reprezintă suma compușilor nedigestibili în tractul digestiv. Metodele de analiză aplicabile vizează metodele enzimatic-gravimetrice (metoda AOAC).

 

Lipide si acizi grasi

 

Valorile prezentate pentru conţinutul total de lipide sunt exprimate în g/100g parte comestibilă, şi au fost determinate prin metoda Soxhlet.

Conţinutul total de acizi graşi este calculat în baza factorilor de conversie, după cum urmează:

Aliment

Factor conversie

Grâu, orz, secară

 

     Faină integrală

0,720

     Faină

0,670

     Tărâțe

0,820

Ovăz, integral

0,940

Lapte şi produse lactate

0,945

Ouă

0,830

Uleiuri şi grasimi

0,956

Carne vită, miel

0,916

Carne porc

0,910

Peşte

0,700

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, în tabelul următor, precizăm denumirea uzuală cât şi cea sistematică a acizilor graşi din alimente:

 

Acizi grasi

Denumire uzuala

Denumire sistematica

    Acizi grasi saturati

 

 

C4:0

Acid butiric

Acid butanoic

C6:0

Acid capronic

Acid hexanoic

C8:0

Acid caprilic

Acid octanoic

C10:0

Acid capric

Acid decanoic

C12:0

Acid lauric

Acid dodecanoic

C14:0

Acid miristic

Acid tetradecanoic

C15:0

 

Acid pentadecanoic

C16:0

Acid palmitic

Acid hexadecanoic

C17:0

 

Acid heptadecanoic

C18:0

Acid stearic

Acid octadecanoic

C20:0

Acid arahidic

Acid eicosanoic

C22:0

Acid behenic

Acid dodosanoic

C24:0

Acid lignoceric

Acid tetracosanoic

Acizi grasi mononesaturati

 

 

C14:1, n-5

Acid miristoleic

Acid cis-9- tetradecenoic

C16:1, n-7

Acid palmitoleic

Acid cis-9- hexadecenoic

C18:1, n-9

Acid oleic

Acid cis-9-octadecenoic

 

Acid elaidic

Acid trans-9-octadecenoic

C18:1, n-7

Acid vaccenic

Acid cis-11-octadecanoic

C20:1, n-11

Acid gadoleic

Acid cis-9- eicosenoic

C22:1, n-9

Acid erucic

Acid  cis-13- docosenoic

C22:1, n-11

Acid cetoleic

Acid cis-11- docosenoic

C24:1, n-9

Acid nervonic

Acid cis-15- tetracoseinoic

Acizi grasi polinesaturati

 

 

C18:2, n-6

Acid linoleic

Acid cis-9,12- octadocadienoic

C18:3, n-3

Acid α-linolenic

Acid cis-9,12,15- octadecatrienoic

C18:3, n-6

Acid γ- linolenic

Acid  cis-6,9,12- octadecatrienoic

C18:4, n-3

Acid stearidonic

Acid cis- 6,9,12,15- octadecatetraenoic

C20:4, n-6

Acid arahidonic

Acid cis- 5,8,11,14- eicosatetraenoic

C20:5, n-3

Acid timnodonic, EPA

Acid cis-5,8,11,14,17- eicosapentaenoic

C22:5, n-3

 

Acid cis-7,10,13,16,19- docosapentaenoic

C22:5, n-6

DPA

Acid cis-4,7,10,13,16- docosapentaenoic

C22:6, n-3

DHA

Acid 4,7,10,13,16,19- docosahexaenoic

 

Vitamine

 

Vitamina A

Valorile pentru vitamina A sunt date în compuşi activi ai vitaminei A, respectiv retinol si β – caroten.

1 echivalent retinol = 1μg retinol

                                = 12 μg β- caroten

                                = 24 μg alti carotenoizi ai provitaminei A

Efectul total al vitaminei A, exprimată că echivalent retinol (RE), reprezintă suma conţinutului de retinol şi caroten, multiplicată printr-un factor de activitate care este o măsură ce completează faptul că, atât carotenii cât şi carotenoidele, sunt metabolizate în organismul uman ca retinol.

Factorul de conversie, din unităţi internaţionale de vitamina A în μg retinol este:

1 UI vitamina A = 0,3 μg retinol

 

Rezultatele sunt raportate in μg/100g parte comestibilă.

 

Vitamina E

Modul de prezentare pentru conținutul de vitamina E este mai nou prezentat şi calculat ca sumă de tocoferoli și tocotrienoli activi; exprimată ca echivalenți α-tocoferol = α-tocoferol + 0,4 ß-tocoferol + 0,1 γ-tocoferol+ 0,01 δ-tocoferol+ 0,3 α-tocotrienol + 0,05 α-tocotrienol + 0,01 γ-tocotrienol

mai des utilizați = α-tocoferol + 0,5 ß-tocoferol + 0,1 γ-tocoferol+ 0,3 α-tocotrienol

= α-tocoferol + 0,4 ß-tocoferol + 0,1 γ-tocoferol + 0,01 δ-tocoferol.

 

Datele prezentate în baza noastră de date nutriționale se referă la conținutul de α-tocoferol şi acesta este exprimat in mg/100g parte comestibilă.

 

Tiamina (vitamina B1)

Conținutul de tiamina este exprimat in mg/100g parte comestibilă.

 

Riboflavina (vitamina B2)

Conținutul de riboflavină este exprimat in mg/100g parte comestibilă.

 

Niacina

Valorile pentru niacina sunt exprimate actual prin:

Total echivalenți niacină (NIAEQ) = niacină (NIA) + 1/60 triptofan (TRP)

sau prin niacina, fiind exprimată în mg/100g parte comestibilă.

 

Piridoxina (vitamina B6)

Vitamina B6 se refera la piridoxina totala şi este exprimată în mg/100g parte comestibilă.

 

Biotina

Conținutul de biotina este exprimat în mg/100g parte comestibilă.

 

Folații

 

Folatii din aliment se referă la folatii naturali din aliment şi sunt exprimaţi în μg/100g

parte comestibilă.

 

Cenușă totală

 

Valorile pentru cenușă totală sunt prezentate în diferite sisteme de bază de date și sunt importante pentru calculul glucidelor totale, prin diferență și pentru verificarea conținutului de minerale.

 

Constituenți anorganici individuali

 

Sunt incluși o parte din constituenții esențiali pentru nutriție: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu si Se. Valorile sunt exprimate in mg/100g parte comestibila, cu exceptia Se, exprimat in μg/100g parte comestibila.

 

Lista de componente nutritionale

 

Identificare EuroFIR

Denumire component

Unitate de exprimare

ENERC

Valoare energetica

kJ

ENERC

Valoare energetica

kcal

CHO

Glucide disponibile

g

SUGAR

Zaharuri totale

g

FIBT

Fibre alimentare totale

g

FAT

Lipide totale

g

FASAT

Acizi grasi saturati

g

FAMS

Acizi grasi mononesaturati

g

FAPU

Acizi grasi polinesaturati

g

FACN3

Acizi grasi n-3

g

FACN6

Acizi grasi n-6

g

PROT

Proteine totale

g

WATER

Apa

g

VITA

Vitamina A

RE

CARTB

Beta- caroten

μg

RETOL

Retinol

μg

RIBF

Vitamina B2

mg

THIA

Vitamina B1

mg

VITB12

Vitamina B12

μg

PYRXN

Vitamina B6

mg

VITC

Vitamina C

mg

VITD

Vitamina D

μg

VITE

Vitamina E

ATE

TOCPHA

Alfa-tocoferol

mg

NIA

Niacina

mg

FOL

Folati

μg

CA

Calciu

mg

K

Potasiu

mg

MG

Magneziu

mg

NA

Sodiu

mg

P

Fosfor

mg

FE

Fier

mg

ZN

Zinc

mg

SE

Seleniu

μg

CU

Cupru

mg

= // =