Media

Studiu privind evoluția unor tendințe ale populației privind risipa alimentară, în raport cu 2016

2020-10-26

IBA București, împreună cu Universitatea “VALAHIA” din Târgoviște și Institutul Național de Cercetări economice "COSTIN C. KIRIŢESCU" (INCE) al Academiei Române/Centrul de economie montană (INCE/CEMONT), desfășoară în perioada 2019-2022 proiectul intitulat Metode de reducere a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, la nivel național, în vederea prevenirii și reducerii  impactului socio-economic, până în anul 2030.

Datele privind studiile cantitative de impact privind risipa alimentară în gospodăriile din mediul urban din România, la nivelul anului 2016 și 2020, arată o tendință clară de diminuare a comportamentului risipitor al consumatorilor.

Această tendință s-a manifestat în condițiile în care puterea netă de cumpărare a populației a crescut în această perioadă, implicit bugetele destinate hranei.

Rezultatele sugerează o mai bună coordonare a activităților privind procurarea, pregătirea și consumul de alimente la nivelul consumatorilor urbani din România, implicit o responsabilitate sporită față de consumul de resurse alimentare în general.

O posibilă explicație este creșterea conștientizării consumatorilor prin campaniile media din perioada 2016-2020, ca și diversele inițiative publice sau private privind reducerea risipei alimentare (frigiderul comunitar, promovarea unor rețete culinare care valorifică resturile alimentare din gospodării).

Eficiența acestor acțiuni este dovedită și de moderarea comportamentului grupurilor de risc din 2016: tinerii sub 35 ani, familiile cu copii minori.

Studiul complet se regăsește aici.