Media

Raportul privind starea securității alimentare și a nutriției în lume - 2020

2020-07-13

Datorită situației generate de Covid19, anul acesta, toate țările au făcut actualizări rapide ceea ce a făcut posibilă estimarea foamei la nivel global cu o acuratețe mai mare. Datele recente au permis revizuirea întregii serii de estimări în ceea ce privește persoanele subnutrite din China, ceea ce a dus la o schimbare substanțială a numărului de subnutriți din lume.

Cu toate acestea, revizuirea confirmă tendința raportată în edițiile trecute: numărul de persoane afectate de foame la nivel mondial a crescut încet din 2014. Raportul arată, de asemenea, că povara alimentației sub toate formele sale continuă să fie o provocare. S-au înregistrat unele progrese în privința copiilor, greutate mică la naștere și alăptare exclusivă, dar într-un ritm care este încă prea lent. Tendința excesului de greutate la copil nu s-a îmbunătățit și obezitatea adultă este în creștere în toate regiunile.

Raportul nou emis completează evaluarea obișnuită a securității și nutriției alimentare cu proiecții despre cum ar putea arăta lumea în 2030, dacă se continuă tendințele din ultimul deceniu. Aceste proiecții arată că lumea nu este încă pregătită să atingă nivelul zero de foamete până în 2030 și, în ciuda multor progrese, majoritatea indicatorilor nu sunt, de asemenea, pe cale să îndeplinească țintele globale de nutriție. Securitatea alimentară și starea nutrițională a celor mai vulnerbile grupuri de populație este posibil să se deterioreze în continuare din cauza impactului socio-economic și asupra sănătății al pandemiei Covid19.

Raportul pune în evidență calitatea dietei ca o legătură critică între securitatea alimentară și nutriție. Îndeplinirea obiectivelor va fi posibilă numai dacă oamenii au suficientă mâncare dar și dacă ceea ce mănâncă este hrănitor și accesibil. Raportul introduce, de asemenea, noi analize ale costurilor și accesibilității dietelor sănătoase din întreaga lume, pe regiuni și în diferite contexte de dezvoltare. Documentul prezintă evaluări ale costurilor pentru sănătate precum și schimbările climatice asociate cu modelele actuale de consum alimentar, precum și potențialele scăderi de costuri în cazul în care modelele de consum de alimente se vor îndrepta spre diete sănătoase sustenabile Raportul se încheie cu o discuție a politicilor și strategiilor alimentare pentru a asigura diete sănătoase și accesibile, ca parte a eforturilor necesare pentru a pune capăt atât foametei cât și a tuturor formelor de malnutriție.

Citește raportul aici.