Media

Comisia Europeană îndeamnă la acțiuni pentru protecția lucrătorilor sezonieri în contextul pandemic Covid19

2020-07-20

Pe 16 iulie 2020, Comisia Europeană a prezentat un Ghid de măsuri pentru a asigura protecția lucrătorilor sezonieri din Uniunea Europeană în contextul pandemiei Covid19. Acest ghid oferă îndrumări autoritățîlor naționale, inspectoratelor de muncă și partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sănătatea și siguranța lucrătorilor sezonieri dar și pentru a se asigura că aceștia își cunosc drepturile și obligațiile.

Muncitorii sezonieri transfrontalieri se bucură de un set larg de drepturi, însă, având în vedere natura temrporară a muncii lor, aceștia pot fi mai vulnerabili la condițiile precare de muncă și de viață. Pandemia Covid19 a expus aceste pericole, în unele cazuri chiar agravându-le.

În timp ce Comisia Europeană monitorizează aplicarea corectă a normelor Uniunii Europene în legătură cu lucrătorii sezonieri, responsabilitatea aplicării acestor norme revine în sarcina autprităților naționale. Astfel, sunt necesare acțiuni de urgență.

Directivele acoperă o serie de aspecte precum:

  • Dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE, indiferent dacă provin sau nu dintr-o țară membră UE;
  • Condiții adecvat de trai și muncă, inclusiv distanțarea fizică și măsuri de igienă adecvate;
  • Comunicarea clară a mesajelor cu privire la drepturile lor;
  • Munca nedeclarată;
  • Securitatea socială.

Ghidul complet îl puteți consulta aici.