Media

Ziua Mondială a Securității Alimentare, 7 iunie 2020

2020-06-05

Promovată sub sloganul „Siguranța alimentelor, preocuparea tuturor”, Ziua Mondială a Securității Alimentare este sărbărtorită pe 7 iunie 2020, cu scopul de a atrage atenția și a inspira acțiuni pentru a preveni, detecta și gestiona riscurile transmise de alimente, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, prosperitatea agriculturii, turismului precum și la dezvoltarea durabilă.

Sărbătorită cu succes prima oară în anul 2019, Ziua Mondială a Securității Alimentare întărește din nou apelul de a consolida angajamentul de a spori securitatea alimentră, apel lansat la Conferința de la Addis Abeba și la Forumul de la Geneva din 2019, evenimente desășurate sub sloganul „Viitorul siguranței alimentare”. Organizația Mondială a Sănătății, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), facilitează eforturilor statelor membre de a sărbători Ziua Mondială a Securității Alimentare.

Sub tema „Siguranța alimentară, preocuparea tuturor”, campania va promova conștientizarea globală în materie de siguranță alimentară și va invita țările și factorii de decizie, sectorul privat, societatea civilă, organizațiile ONU și publicul larg să ia măsuri.

Siguranța alimentară este o responsabilitate comună între guverne, producători și consumatori. Toată lumea joacă un rol important, de la producător la consumator, de la „fermă la furculiță”, pentru a se asigura că alimentele pe care le consumăm sunt în siguranță și nu vor produce daune sănătății noastre. Prin intermediul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare, OMS își continuă eforturile pentru a integra siguranța alimentară în agenda publică și a reduce povara bolilor transmise la nivel mondial.

Odată cu promovarea evenimentului, există 5 acțiuni emergente ale acestui eveniment:

  • Asigurați-va ca este sigur – guvernele țărilor trebuie să asigure mâncare sănătoasă și nutritivă pentru toată populația;
  • Cultivați în siguranță- agricultorii și procesatorii trebuie să adopte bune practici;
  • Păstrați alimentele în siguranță – operatorii economici trebuie să se asigure că alimentele sunt păstrate în condiții optime;
  • Mâncați în siguranță – toți consumatorii au dreptul la alimente sănătoase, nutritive;
  • Promovați siguranța – siguranța alimentelor este o responsabilitate comună.

World Food Safety Day.