Media

Workshop tematic – Risipa Alimentara

2020-02-17

Invitatie workshop

INCDBA-IBA București, împreună cu RO.aliment, organizează workshopul “Eficientizarea sistemelor alimentare prin utilizarea tehnologiilor curate” care va avea loc la sediul institutului din Str. Băneasa Ancuța, nr. 5, sector 2, în ziua de 27 februarie 2020, începând cu ora 10:00.

Plecând de la documentul elaborat de Comisia Europeană, de Platforma Europeană pentru risipă alimentară, “Recommendations for Action in Food Waste Prevention” cuprinzând măsuri și tipuri de acțiuni recomandate pentru minimizarea pierderilor pe lanțul alimentar, IBA București organizează acest workshop pentru a identifica acțiunile potrivite pe care industria românească, sprijinită de cercetarea din domeniu, să le poată implementa.

Menționăm că acest subiect este prioritar și în programul cadru european de cercetare 2021-2027, Horizon Europe (HEU).

În noul cadru formulat de către Comisia Europeană, timp de trei ore, într-un format Science Coffee, vom dezbatem subiectul propus, împreună cu toți actorii interesați de pe lanțul alimentar (industrie și organizațiile ei colective, autorități publice locale, regionale și naționale, cercetare-dezvoltare și marele public).

Având în vedere că toți ne dorim un sistem alimentar Durabil, Rezistent, Responsabil, Divers, Inclusiv și Competitiv, ne propunem realizarea unui protocol între părțile participante/interesate care să fie prezentat decidenților politici pentru strategii viitoare și politici publice în domeniu. Acest pas este necesar și benefic pentru definirea modului in care România poate participa eficient la programul european Horizon Europe și la inițiativele conexe în domeniul agro-alimentar și reprezintă un document-suport pentru toate organizațiile care doresc să acceseze fonduri publice naționale și europene, în cadrul conceptului de food waste.

Invitație

Nastasia Belc - Prezentare generala

Denisa Duta - Masurile comisiei europeneprivind reducerea si prevenirea risipei alimentare

Oana Dumitru - Metode de prevenire a risipei alimentare

Lucian Urse - Prezentare Eco Extract Ulei Sagax