Media

EFSA - Consultare publică privind abordarea armonizată a nutrienților din produsele reglementate

2020-07-16

Unii nutrienți sunt reglementați diferit pentru utilizarea în produse precum aditivi alimentari și pesticide. Astfel, EFSA propune spre consultare publică un proiect de armonizare și integrare a modului în care este evaluat aportul acestor substanțe.

Consumul de nutrienți este în general pozitiv și, în multe cazuri, esențial pentru sănătatea umană și animală, însă un aport excesiv ai unor nutrienți ar putea genera probleme de sănătate. Există însă un ghid care ne indică exact cât anume dintr-o substanță, inclusiv nutrienți, este benefic și sigur pentru oameni și animale. Factorii de decizie folosesc acest ghid pentru a determina nivelul oricărei substanțe permisă în produsele reglementate precum aditivii sau pesticidele.                                         

Exemple recente de substanțe reglementate ca nutrienți includ fosfații, clorurile și cuprul. EFSA a acceptat o nouă propunere a Comisiei Europene de a revizui nivelul expunerii consumatorilor la cupru și, dacă este nevoie, de a reconsidera cantitatea zilnică de ingerare a acestui element.

Consultarea publică se desfășoară în perioada 15 Iulie – 15 Septembrie. Puteți accesa aici informații despre cum puteți trimite comentarii și sugestii.